Суђење Махмуљину- Статусна конференција о извођењу доказа одбране

РТРС
Суђење Махмуљину- Статусна конференција о извођењу доказа одбране

Статусном конференцијом о извођењу доказа одбране данас је у Суду БиХ настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Махмуљинов бранилац Нермин Мулалић рекао је да одбрана има намјеру саслушати 50 свједока, два вјештака и оптуженог.

Мулалић је навео да су неки од свједока били и на списку Тужилаштва БиХ, али се током процеса од њих одустало, те да ће када је ријеч о вјештацима бити саслушани Пол Кориш, који је сведочио пред Хашким трибуналом у случају Расима Делића, као и Кенан Даутовић.

Он је додао да би, када је ријеч о свједочењу Корниша, одбрана преузела трошкове његовог вјештачења, као и да ће тим одбране оптуженог Махмуљина стриктно водити рачуна да се питања свједоцима која су постављана током доказног поступка Тужилаштва не понаваљају.

Тужилац Седин Идризовић успротивио се поновном саслушању три свједока која су своје исказе давала током досадашњег тока процеса у доказном поступку.

Идризовић је скренуо пажњу и да вјештак Даутовић током саслушања не говори о личним сазнањима с обзиром да је у периоду од 1995, до 1997. године био вршилац дужности команданта 712. брдске бригаде Седмог корпуса такозване Армије БиХ.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Предсједавајући судија Зоран Божић саопштио је да ће се Судско вијеће накнадно донијети одлуку о списку свједока одбране, изражавајући наду да има простора да се број свједока смањи.

Суђење Махмуљину биће настављено 31. октобра у 9.00 часова саслушањем првог свједока одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана