Судије под лупом, комисији пуне руке посла

Ведрана Кулага
Судије под лупом, комисији пуне руке посла

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ предао је Канцеларији дисциплинског тужиоца списак судија које су "зарадиле" јединице за прошлогодишњи рад како би се утврдили узроци, али и евентуалне посљедице.

Судије и тужиоци у БиХ посљедњих година све чешће долазе на дисциплинску клупу због различитих повреда службене дужности, а пријаве им "пакују" стране у поступку, али и они изнад њих по службеној дужности.

Рад судија и тужилаца дошао је под лупу ВСТС-а на сједници крајем септембра, када се пред члановима нашао извјештај о статистичким подацима о оцјени рада носилаца правосудних функција за 2017. годину и њихово поређење са подацима из претходне године.

Просјечна оцјена рада предсједника судова 4,6 док су судије и стручни сарадници добили 4,2. Главни тужици "зарадили" су 4,5 као просјечну коначну оцјену рада, а њихови замјеници и шефови одсјека прошли су са оцјеном 4,6.

Насупрот тиме добрим пролазним оцјенама, евидентирано је седам судија које су добиле негативне оцјене, а већина ради у  општинским судовима.

- Оцјене "незадовољавајуће обавља судијску функцију" су прослијеђене Канцеларији дисциплинског тужиоца како би размотрили да ли постоје наводи о евентуалној повреди дужности - казали су у ВСТС-у и додали да је и један тужилац добио такву оцјену. 

У ВСТС-у БиХ су постоји неколико ситуација у којима се рад носилаца правосудних функција не оцјењује, а таквих је лани 157 што је у односу на 2016. годину више за 45. Они нису оцјењивали јер су, између осталог, на позицији у суду или тужилаштву били краће од шест мјесеци, оставки, дужих боловања и других разлога.

На коначну оцјену је, према њиховој евиденцији, приговоре изјавило 20 носилаца правосудне функције. Надлежни су до писања извјештаја који је усвојен крајем септембра одбило два приговора из суда, десет из тужилаштава, три усвојило, а један усвојило дјелимично. 

Канцеларија дисциплинског тужиоца имала је и у протеклом периоду пуне руке посла. У посљедњем доступном извјештају у којем су направили пресјек стања у правосуђу у 2017. години је показао да су лани запримили по службеној дужности 1.077 притужби. То је за 17,2 одсто више него годину раније, а иако није могуће са сигурношћу утврдити разлоге повећања прилива, садржај навода одређених притужби, појаснили су, упућује на закључак да су повећању прилива вјероватно допринијели и јавни иступи чланова професионалне заједнице и функционера других грана власти, у којима су оспоравани кредибилитет и интегритет правосуђа, а што се очигледно одразило и на повјерење грађана у рад судова и тужилаштава.

Канцеларија је прошле године покренула 25 дисциплинских поступака. То је мање од рекордног броја у 2016. години, кад је су забиљежена 32 поступка, али је и даље већи од просјека у протеклих десет година који износи 20,5 тужби годишње.

Највише дисциплинских поступака против судија покренуто је "због немара или непажње у вршењу дужности".

Преглед подносилаца притужби против судија и тужилаца

(подаци за 2017. годину)

- странке у поступку (48%)

- адвокати (13%)

- учесници у поступку (свједок, судски тумач... ) (10%)

- треће лице (9%)

- притужбе регистроване по службеној дужности (7%)

- анонимне (4%)

- руководиоци правосудних институција (3%)

- судије, тужиоци и запосленици правосудних институција (2%)

- државне институције и органи (2%)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана