Суд БиХ погазио властиту одлуку

Вељко Зељковић
Суд БиХ погазио властиту одлуку

Бањалука - Користећи нелегалне и правно неутемељене механизме Суд БиХ одуговлачи да спроведе у дјело своју пресуду, према којој је Управа за индиректно опорезивање БиХ дужна да Републици Српској исплати 23 милиона марака због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза.

Према ријечима надлежних из Правобранилаштва Српске, из ове правосудне институције је на адресу банака у којима УИО БиХ има своје рачуне, упућено обавјештење у којима се истима сугерише да не извршавају захтјев за намирење потраживања.

Главни правобранилац Милимир Говедарица је категоричан како је овај суд на крајње незаконит начин одлучио да одгоди извршење наплате преосталог дуга, који Српска потражује од УИО БиХ.

- Поступајући судија је себи дао за право, да информацијом у виду дописа, замијени правоснажну судску пресуду. Банке у којима се налазе рачуни Управе за индиректно опорезивање, Суд је обавијестио да се одгађа извршење из разлога што је Управа поднијела захтјев за одгоду извршења. Иако суд није одлучио по захтјеву УИО, суд информише банке да се до даљег не извршава намирење потраживања - каже за “Глас Српске” Говедарица.

Објашњава како је овакав “сурогат допис” необавезујући, и Правобранилаштво Републике Српске је обавијестило банке и надлежне институције да једна информација, не може да мијења правоснажну судску одлуку.

- Закон о извршењу је јасно дефинисао, да ће се одгођено извршење наставити по службеној дужности након протека времена за које је одређено трећег децембра ове године. С обзиром на то да није дошло до потпуног намирења потраживања Републике Српске, а Суд БиХ користи по нашем мишљењу механизме усмјерене на одгађање намирења, Правобранилаштво Српске ће и даље предузимати сва правна средства усмјерена на заштиту имовинских интереса Републике Српске - поручио је Говедарица.

Подсјећања ради, Управа за индиректно опорезивање је, пресудом Суда БиХ од 7. маја 2015. године, обавезна да Републици Српској исплати 15 милиона КМ, плус камате, због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Српска се крајем маја одлучила за блокаду рачуна ове институције, али је Суд БиХ наредио обуставу извршног поступка док надлежни у УИО не пронађу рјешење за исплату, а будући да се то није десило до 3. децембра, до када је трајао рок обуставе, Српска се поново одлучила за блокаду рачуна Управе да би наплатила преостали дуг од око 23 милиона КМ.

Суд БиХ је међутим и овог пута одлучио да пролонгира извршење пресуде коју је донио и не дозволи Српској да наплати своја потраживања.

Ковачевић: Блокада угрожава рад

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се нада да ће РС и ФБиХ успјети да постигну договор у вези са извршењем ове пресуде, али на начин који не би угрозио рад ове институције, а што је, како је објаснио, био случај са принудним извршењем блокаде рачуна.

- Предложили смо да се одређени период мања количина новца сваког радног дана одбија од ФБиХ и пребацује у корист РС, и тако до коначног подмирења - навео је Ковачевић додајући како би се о овом приједлогу требало да изјасне чланови Управног одбора УИО БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана