Стојић ће казну служити у Аустрији

Срна
Стојић ће казну служити у Аустрији

Хаг - Бивши функционер Херцег-Босне Бруно Стојић служиће у Аустрији казну затвора од 20 година изречену због ратни злочина у БиХ, саопштено је из Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/.

У саопштењу предсједавајућег судије Теодора Мерона наводи се да је одлука донесена након што је Аустрија показала вољу да омогући извршење затворске казне, у складу са споразумом УН и Беча о извршењу затворских казни бившег Хашког трибунала, чији је правни насљедник ММКС.

Стојић је осуђен на 20 година затвора у оквиру поступка "Јадранко Прлић и остали".

Тужилаштво је 29. новембра прошле године потврдило пресуду Стојићу и још петорици бивших званичника Херцег-Босне, који су били оптужени за злочине против човјечности, у злочиначком подухвату етничког чишћења босанских муслимана.

Бивши функционери Херцег-Босне Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Слободан Праљак, Миливој Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић осуђени на казне затвора у трајању од 10 до 25 година.

Праљак, који је осуђен на 20 година, након изрицања пресуде је изјавио да не прихвата одлуку Жалбеног вијећа, да би затим испио отров у судници.

Убрзо након инцидента у судници, Праљак је преминуо у болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана