Stižu veliki ulagači, BiH treba da iskoristi tu priliku

Agencije
Stižu veliki ulagači, BiH treba da iskoristi tu priliku

Sarajevo - Gotovo 2.000 učesnika, uključujući najviše predstavnike BiH, lidere zemalja zapadnog Balkana, te predstavnike poslovne zajednice iz mnogih zapadnoevropskih zemalja, okupiće se od 7. do 9 maja u Sarajevu na godišnjem sastanku Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je u intervjuu za Fenu da bi ovim događajima trebalo da prisustvuju i predstavnici iz poslovnog svijeta iz 38 ekonomija u kojima je EBRD prisutan.

Kako je napomenuo, EBRD svoj godišnji sastanak i poslovni forum u 2019. godini organizuje u Sarajevu kao jedinstvenu priliku da predstavi Sarajevo i BiH kao mjesto pogodno za bavljenje biznisom, ocjenjujući da BiH ima ogroman potencijal za ostvarenje tog cilja.

- Direktna strana ulaganja su ključna ne samo za BiH i ne samo za zemlje zapadnog Balkana, već i za cijelu Evropu. Takva ulaganja veoma su važna ne samo kao izvor dugoročnog finansiranja, koji dolazi s predanošću i perspektivom, nego i za prenos vještina i znanja - pojasnio je Čakrabarti.

Vrlo važnom je nazvao i potrebu da zemlje preduzmu naredne korake u razvoju, ali je i napomenuo da stranim investitorima mnogo znači kada imaju priliku da upoznaju neku državu iz prve ruke.

Upravo tu jedinstvenu priliku za investitore, napominje Čakrabarti, pružiće godišnji sastanak EBRD-a jer će omogućiti da ulagači koji budu prisustvovali tom događaju upoznaju Sarajevo i BiH, a mnogi od njih inače ne bi došli u zemlju.

Čakrabarti je govorio i o oblastima investiranja u zemljama zapadnog Balkana, kazavši da je ovaj dio Evrope ključna regija Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Samo prošle godine uložili smo više od 1,1 milijardu evra kroz 67 projekata u šest zemalja, što je rekordan rezultat, a ove godine težimo sličnom nivou ulaganja - pojasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana