Стечајни поступак Бобар банке (Први дио): Стечај у ћорсокаку, на добитку адвокати

Дарко Момић
Стечајни поступак Бобар банке (Први дио): Стечај у ћорсокаку, на добитку адвокати

Бијељина - Стечајни поступак у Бобар банци се свјесно успорава и одуговлачи на штету највећег броја повјерилаца, а корист од тога извлаче адвокати којима је до сада исплаћено више од 3.000.000 марака, као и дужници којима се одуговлачењем стечаја омогућава да своју имовину пренесу на друга правна или физичка лица и тако избјегну плаћање обавеза према овој банци.

Према тврдњама саговорника “Гласа Српске” који су укључени у овај поступак, поједини чланови Одбора повјерилаца опструишу окончање стечајног поступка и не показују спремност за убрзање поступка о чему ће, како кажу, бити ријечи на Скупштини повјерилаца која је заказана за 28. март. Наши саговорници тврде да због несхватљивих поступака појединих чланова Одбора повјерилаца сви остали повјериоци трпе штету, што буди сумњу у то да су појединци нестручни или су мотивисани другачијим интересима од интереса повјерилаца.

Светозар Михајловић, члан Одбора повјерилаца и директор бијељинског предузећа “Дуван” којем је у Бобар банци остало орочено 500.000 марака каже да је све стечајне поступке потребно убрзати и настојати да се што прије окончају, јер од одуговлачења корист имају само појединци, интересне групе или лобији попут адвокатских.

- То важи за све стечајне поступке, а што се тиче стечаја у Бобар банци, жао ми је што јавност и медији нису много више укључени у поступак. Трошкови су одавно већи од камата које се убиру због чега је потребно што је могуће више убрзати стечајни поступак. Поједини чланови Одбора повјерилаца се понашају као да банка није у стечају, већ да нормално ради и тиме само наносе додатну штету повјериоцима - каже Михајловић.

Он истиче да су адвокати на предмету “Бобар банка” до сада наплатили више од три милиона марака од чега највише током ликвидационог поступка, али каже да се и сада адвокатима плаћају огромна средства.

- Током ликвидационог поступка су наплатили више од 2,1 милион КМ, а у стечајном поступку од јануара 2017. до краја 2018. године исплаћено им је тачно 817.239 КМ. Поред адвоката, одуговлачење стечаја иде у корист и онима који су тужили банку и који чекају окончање судских поступка у њихову корист, јер ће тиме добити и затезне камате и бити сврстани у први исплатни ред. Такво понашање је можда у реду из њиховог угла, али се тиме наноси штета свим осталим повјериоцима - објашњава Михајловић.

Он истиче да се одуговлачењем стечајног поступка дужницима оставља могућност да своју имовину пренесу на некога другог и тако практично онемогуће наплату дугова у извршном поступку.

Његово мишљење у потпуности дијели предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић који каже да је упутио писмо свим заинтересованим странама у овом поступку у којем ће тражити именовање новог Одбора повјерилаца.

- Интерес свих повјерилаца би требало да је што већи проценат наплате властитих потраживања. Међутим, досадашња пракса нас доводи у сумњу да појединци у Одбору повјерилаца или имају другачије намјере или се ради о нестручности, непознавању материје и недораслости за доношење крупних одлука. Наду нам даје нови стечајни управник Душанка Новаковић, јер се ради о одговорној, стручној и изузетно моралној особи са дугогодишњим искуством у банкарству - каже Рачић.

Одбор

Одбор повјерилаца има седам чланова, а чине га Александра Тучић (Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта), Свјетлана Пржуљ (Завод за запошљавање РС), Радивоја Крчмар (Гарантни фонд РС), Мухамед Шехбарјактаревић (Бор банка Сарајево), Светозар Михајловић (“Дуван” Бијељина), Антонија Дулић (Фонд за развој и запошљавање РС) и Биљана Шабић која представља раднике Бобар банке у стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана