Šta se krije iza novog programa USAID-a: “Tabla” vodi ka centralizaciji

Dragana Orlović
Šta se krije iza novog programa USAID-a: “Tabla” vodi ka centralizaciji

Banjaluka - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je da izdvoji osam miliona dolara za razvoj kritičkog mišljenja studenata u RS i FBiH, a tim novcem obučavali bi i profesore, jer su im, kako navode, metode učenja zastarjele pa samo recituju lekcije, a mladi ih pomno zapisuju.

Program ove agencije pod nazivom “Tabla” trajao bi pet godina, a za njegovu realizaciju već su izabrali pedagoške zavode i fakultete u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

- Profesionalni razvoj učitelja, nastavnika i profesora u Republici Srpskoj i kantonima FBiH ima različit pristup, zbog toga što je obrazovni sistem decentralizovan. Cilj “Table” je da pomogne u integraciji visokokvalitetne obuke nastavnika, kao i u razvoju infrastrukture - navedeno je na sajtu USAID-a.

Obrazovni sistem u BiH, kako pišu Amerikanci, nije imun na politiku, što odvraća pažnju od poboljšanja njegovog kvaliteta.

- Mnoge škole su segregirane na osnovu etničke pripadnosti, a udžbenici uveliko pojačavaju te podjele. Sve to je povezano sa zastarjelim nastavnim planovima i programima, pa su rezultat studenti nerazvijenog kritičkog mišljenja - navedeno je u programu “Tabla”.

Ističu i da planiraju da ulože novac u postojeću infrastrukturu obrazovnih ustanova, za šta postoji inicijativa i da se druge američke vladine agencije uključe u ovaj program.

I dok u ovoj američkoj agenciji imaju detaljno razrađen plan kako bi mijenjali naš obrazovni sistem, direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da mu se još niko iz USAID-a nije ni obratio sa prijedlogom potencijalne obuke i ulaganja. Skeptičan je i ocjenjuje da nije prvi put da se na ovaj način pokušava amerikanizacija mladih na ovim prostorima.

- Gotovo svi američki projekti, a posebno iz ove agencije, u posljednjih 25 godina imali su samo jedan cilj, a to je da promijene svijest našeg naroda i da pokušaju centralizovati obrazovni sistem u BiH - smatra Damjanović.

Damjanović poručuje da se ovim projektom pokušava uticati na srpski narod da se odrekne svega onoga što ga obilježava.

- Ono što je možda još i važnije jeste pitanje sa kim oni uopšte razgovaraju o trenutnom stanju u našem školstvu - smatra Damjanović i dodaje da će, ako se i kada im se u Zavodu budu obratili, tada imati stav i metode kako treba postupiti.

Dodaje i da se američki obrazovni sistem razlikuje od države do države i da je na veoma niskom nivou kvaliteta, tako da oni nemaju šta da ponude.

- U svim međunarodnim testiranjima, njih nigdje nema, niti ostvaruju neke rezultate. Njima nije ni cilj da poboljšaju naš obrazovni sistem, već sigurno sasvim nešto drugo - zaključio je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana