Српски чланови замрзнули рад у Агенцији за развој високог образовања

Срна
Српски чланови замрзнули рад у Агенцији за развој високог образовања

Бањалука - Замјеник директора и чланови Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ из српског народа до даљег су замрзнули свој статус, односно не учествују у раду те агенције, рекла је Срни директор Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Биљана Војводић.

Војводићева је навела да је то урађено након што је Влада раније усвојила низ закључака и дала рок од седам дана Агенцији на нивоу БиХ да јавне универзитете из Српске упише у регистар у БиХ у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Српској, те утврдила низ корака које ће предузети уколико се то не догоди.

“Статус наших представника у Агенцији на нивоу БиХ је такав да замрзавају свој статус, односно не учествују у раду те институције. Они нису поднијели оставке, већ не партицирају у њеном раду”, рекла је Војводићева.

Када је ријеч о поднесеној кривичној пријави против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића због злоупотребе службеног положаја, Војводићева је навела да се чека потез Тужилаштва БиХ.

“Чекамо да приме пријаву и да се предузму одређене радње, односно покрене поступак. Не очекујемо да може доћи до одбацивања те пријаве и надамо се да ће институције радити свој посао”, рекла је Војводићева.

Она је додала да се чекају информације и о иницијативи за утврђивање одговорности и о разрјешењу Енвера Халиловића, која је упућена Савјету министара.

Министар за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је раније да ће Српска, уколико не престану блокаде у вези са уписом јавних универзитета у регистар БиХ, у оквиру новог закона о високом образовању дефинисати рјешења у правцу непризнавања надлежности агенције на нивоу БиХ, што ће у пракси подразумијевати аутономни систем високог образовања, акредитације и осигурања квалитета.

Влада је раније оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације, закључивши да ће тражити и повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ.

Влада је о овим закључцима обавијестила Савјет министара у техничком мандату, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

Могући протести студената

Премијер Републике Српске Радован Вишковић сматра да би, уколико не буду акредитовани универзитети у Српској, студенти требало да организују протесте како би ово питање што прије било ријешено.

“Влада Српске дала је одређене рокове који истичу ових дана, поднијела тужбу против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића јер није акредитовао наше универзитете, а обратили смо се и Европској комисији и Савјету министара”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да је ово питање изузетно значајно за Владу Српске и оба јавна универзитета - у Бањалуци и у Источном Сарајеву.

“Ово је, нажалост, све дириговано и није се случајно десило”, додао је Вишковић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић нагласио је да ће студенти организовати протесте уколико универзитети не буду акредитовани.

“Разговараћемо са лидерима студената Универзитета у Источном Сарајеву о наредним корацима. Нажалост, сви пројекти су нам заустављени, али вјерујемо да ће овај проблем веома брзо бити ријешен”, рекао је Бабић.

Aгенција за акредитацију високошколских установа Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предали су у петак, 12. априла, Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, којег терете, између осталог, за несавјестан рад у служби, за злоупотребу положаја или овлашћења и фалсификовање исправе.

У кривичној пријави наведено је да је Халиловић 29. марта одбио да изврши упис рјешења о акредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву у регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, чиме је поступио противно одредбама Статута Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и Оквирног Закона о високом образовању у БиХ.

Кривична пријава је поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла која је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана