Српска ускоро добија нови Закон о спречавању сукоба интереса

ATV
Српска ускоро добија нови Закон о спречавању сукоба интереса

Република Српска би током године требало да добије нови Закон о спречавању сукоба интереса. Када закон буде усвојен, много више функционера ће бити “под лупом” Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске. Радна верзија закона већ постоји, кажу у Комисији.

“Много шири круг лица ће бити обухваћен овим законом. Предлаже и начине престанка мандата, јер престанак мандата Централна изборна комисија не може донијети сем Чланом 1.10 на основу другог закона који то прописује, што је до сада био врло риједак случај”, истакла је Обренка Слијепчевић, предсједник републичке Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Новим законом ће бити одређене и веће новчане казне за оне који користе своју позицију да би утицали на доношење закона или рад извршне власти. До сада су биле од 500 до 1.500 КМ - а по новом законском рјешењу ће бити од пет до 20 хиљада КМ. 

У Комисији не желе да улазе у остале детаље садашње верзије закона, јер, кажу, са њом прво требају бити упознати Влада и надлежно министарство. Тренутни закон је добро дефинисао питање сукоба интереса, али га ипак треба поправити, оцјењује народни посланик Срђан Мазалица.

“Сада у закону постоје неке асиметрије и постоје неке недоречености. Оно што је дозвољено одборницима, није дозвољено посланицима, што је дозвољено неким директорима, није дозвољено неким другим директорима. Мислим да ту и странке требају заузети одређени став, управо зато што и само усвајање закона о сукобу интереса у Народној скупштини својеврстан сукоб интереса, јер ми посланици усвајамо закон којим требамо да ограничимо нека своја права”, истакао је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Сукоб интереса у органима власти Српске се одређује по закону из 2008. године, који дозвољава директорима јавних установа да осим те функције, несметано обављају и неку другу. Акциони план за борбу против корупције предвиђа да новим законом буду обухваћена сва именована лица, укључујући и руководиоце јавних предузећа, фондова и установа, као и увођење имовинских картона за државне службенике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана