Српска упозорава на ризик од тероризма и мигрантске кризе у БиХ

ATV
Српска упозорава на ризик од тероризма и мигрантске кризе у БиХ

Ризик од тероризма расте, а мигрантска криза ескалира - наводи се ово у 21. Извјештају Републике Српске Савјету безбједности Уједињених нација. Њвећу одговорност за такво стање, пише, сносе заједничке институције које су по том питању неодговорне.

Забрињава најава највећег мигрантског таласа до сада јер је у Грчкој око 70 хиљада оних који желе пут Европске уније, а већина би, према процјенама, рутом преко БиХ. У Извјештају стоји да Гранична полиција нема капацитета да се избори ни са тренутном ситуацијом у којој је на територији БиХ око 3.500 хиљаде миграната. 

Додатно, наводи се, застрашује чињеница да велики број њих у БиХ долази из земаља радикалног ислама, док је многима немогуће провјерити идентитет јер немају докуменат па се, тако, не може ни провјерити да ли су повезани са терористичким организацијама.

“Велики број миграната стиже у БиХ из земаља у којима ИСИЛ и друге џихадистичке групе имају велики број присталица. Утврђено је да мигранти углавном долазе из Пакистана, Ирака, Сирије, Марока и Алжира, тим редом. Не изненађује чињеница да заједно са мигрантима у БиХ улазе и терористи. У фебруару ове године, Служба за послове са странцима БиХ привела је пет Авганистанаца осумњичених за тероризам. Међутим, сигурно је да ово нису једини џихадисти који су у БиХ ушли са мигрантима”, стоји у Извјештају Републике Српске Савјету безбједнсоти Уједињених нација.  

Међу одговорнима за неспособност БиХ да се избори са мигрантском кризом наводи се СДА, прије свега због блокаде формирања Савјета министара. Упозорава се и да институције са заједничког нивоа недовољно сарађују са институцијама Републике Српске у вези мигрантске кризе. Забрињава и чињеница да се институције БиХ не супростављају пријетњи од радикалног исламског тероризма. 

 

“Институције правосуђа БиХ изричу невјероватно благе казне - обично без затворске казне - борцима ИСИЛ-а који су се вратили у земљу. Као што је у свом недавном извјештају о тероризму за БиХ Стејт дипартмент написао, “страни терористички борци често добијају казне испод минималних које су запријећене кривичним законом БиХ, из разлога што судије узимају у обзир олакшавајуће околности. У случају да буде осуђен на годину дана затвора или мање, осуђени терориста може умјесто служења затворске казне платити новчану казну”“, стоји у Извјештају Републике Српске Савјету безбједнсоти Уједињених нација.

Република Српска ће, како се наводи у Извјештају упућеном УН-у, подржати формирање резервног састава полиције у Федерацији како би се БиХ лакше изборила са мигрантском, али и безбједносном кризом. Наведено је да ће Република Српска, из истог разлога, формирати резервни састав полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана