Српска прва завршила посао

Ведрана Кулага
Српска прва завршила посао

Бањалука, Сарајево - Надлежни у БиХ су коначно, са закашњењем од неколико мјесеци, усагласили све одговоре на додатна питања из упитника Европске комисије, који би требало да ускоро буду послати у Брисел.

БиХ је прије нешто више од двије године предала Европској комисији апликацију за чланство у ЕУ, послије чега је стигао упитник са 3.242 питања, на која су одговори послати у фебруару 2018. године.

Нови пакет са више од 600 додатних питања званични Брисел је послао крајем јуна прошле године, а надлежнима је остављен рок до краја септембра или најкасније почетка октобра да усагласе одговоре, махом о политичким, економским, правосудним те природним питањима у БиХ.

У неким областима достављена су потпуно нова питања, док су у једном дијелу тражена додатна појашњења раније датих одговора на упитник, а од самог почетка многи су указивали и упозоравали на то да БиХ, имајући у виду стање уз земљи, неће успјети да изврши задатак на вријеме.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић потврдио је Срни да су одговори на 655 додатних питања на упитник Европске комисије достављени на потврђивање свим владама и Савјету министара у техничком мандату. Финални одговори су, како је рекао, достављени у понедјељак и јуче ујутро, а институцијама је остављен рок од три дана за потврђивање, након чега овај документ иде у Брисел Европској комисији.

Влада Републике Српске свој дио посла завршила је јуче на телефонској сједници, на којој је дата сагласност за верификацију одговора на додатна питања из упитника Европске комисије преведених на енглески језик и то за свих 655 одговора у оквиру 33 поглавља и радних група за политичке и економске критеријуме.

- Република Српска је овим прва у БиХ извршила своју обавезу, када је ријеч о комплетном одговору на упитник Европске комисије - рекао је министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић на јучерашњој телефонској сједници Владе Републике Српске.

Влада је, како је рекао, у пет наврата потврдила 655 одговора на додатна питања из упитника, који су након тога упућени на превођење.

- У оквиру радних група урађена је стручна, правна и језичка редактура превода свих одговора који су технички финализовани - рекао је Клокић и додао да је верификовано и 106 одговора када је ријеч о политичким критеријумима те 33 за економске критеријуме.

Предсједништво БиХ усвојило је на сједници 12. децембра прошле године заједничку изјаву у којој се изражава опредијељеност да до 31. децембра те године буду достављени одговори на додатна питања Европске комисије у поступку припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Састанак

Одговори на допунска питања били су једна од тема на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са званичницима Европске уније у Бриселу. Тада је речено да је најважније питање за БиХ и ЕУ достављање упитника, а предсједавајући Предсједништва Милорад Додик вјерује да позитивно мишљење може помоћи БиХ да добије статус кандидата.

 

* 15. фебруар 2016.

БиХ предала апликацију  за чланство у ЕУ

 

* 9. децембар 2016.

БиХ добила упитник ЕУ

 

* 28. фебруар 2018.

Достављени  одговори на упитник

 

* 20. јун 2018.

Брисел послао допунска питања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана