Српска има моћног савезника

Вељко Зељковић
Српска има моћног савезника

Бањалука - Посјета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова Бањалуци знак је да се ова моћна држава вратила на Балкан и да неће дозволити никакве покушаје рушења Републике Српске, кроз евентуално “распакивање” Дејтонског споразума.

Сматра ово професор међународног права на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Срђан Перишић.

- Из руске спољне политике видљиво је да ће власт у Кремљу штитити интересе Републике Српске и њен положај унутар БиХ. То је недвосмислено у свом говору и поручио Лавров, наводећи да је Русија за доследну примену Дејтонског мировног споразума, а то значи БиХ са два ентитета и три конститутивна народа - каже Перишић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, дјеловањем одређених западних земаља Дејтонски споразум је већ годинама на климавим ногама, јер се упорно покушавају дерогирати уставне надлежности Републике Српске, али и она сама демонизовати у очима свјетске јавности.

- Русија то сигурно неће дозволити и стаће у заштиту Републике Српске, а самим тим и БиХ - истакао је Перишић додајући како је ова посјета показала да Кремљ цијени и уважава политику коју води садашње руководство Републике Српске, како на унутрашњем, тако и спољном плану, а поготово када је у питању евентуални улазак БиХ у НАТО.

Перишић сматра да је и предсједник Републике Српске Милорад Додик препознао моментум повратка Русије на свјетску сцену и окренуо се ка њој као моћном и пријатељском савезнику. 

Поред тога, сматра Перишић, не треба заборавити ни на културне и историјске везе српског и руског народа, а које никоме у БиХ не би требало да сметају. 

Ставове Перишића дијели и политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић који је увјерен да посјета Лаврова Бањалуци на најбољи начин показује колико власти у Кремљу цијене Републику Српску и придају значај положају српског народа на овим просторима.

- Лавров не посећује ни много веће земље од Републике Српске. Својим доласком у Бањалуку он је показао да српски народ има максималну подршку од Русије и њеног руководства, али је и одаслао јасну и недвосмислену поруку читавом свету, а то је да они неће дозволити покушаје “гушења” Републике Српске, већ ће инсистирати на доследној примени Дејтонског споразума - наводи Анђелковић. 

Иако Русија није до сада фаворизовала ниједног политичара у Српској, Анђелковић сматра да је предсједник РС ипак у Кремљу препознат као неко на кога се они могу ослонити и неко са ким се може успјешно сарађивати о важним питањима значајним за обје земље.

- У прилог свих ових мојих тврдњи иде и најављени Додиков састанак у Сочију са председником Русије Владимиром Путином. Колико се европских лидера може похвалити да се срело са моћним Владимиром Путином? Мало, а поготово не тако често - навео је Анђелковић.  

Додик, који ће идућих дана отпутовати у Сочи гдје ће се састати са Путином, рекао је да је још раније било ријечи о томе да се крајем септембра или почетком октобра састане са руским предсједником. Предсједник Српске је истакао да има неколико идеја које би желио да предложи у том разговору како би била ојачана, прије свега, трговинска сарадња Русије и Републике Српске, и да позове руске инвеститоре.

Шанса за боље односе са САД

Република Српска, али и Србија, имају добру прилику да поправе своје односе са Бијелом кућом, поготово од када је на чело америчке администрације дошао Доналд Трамп.

- Раније америчке администрације су радиле против интереса српског народа. Сада се ту нешто променило и америчка политика више није толико “црна” према овим просторима. То би требало искористити - сматра Анђелковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана