Srbin će biti na čelu Savjeta ministara

Željka Domazet
Srbin će biti na čelu Savjeta ministara

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su svi koji su prisustvovali jučerašnjim konsultacijama sa članovima Predsjedništva o prijedlogu za predsjedavajućeg Savjeta ministara saglasni da on treba da bude Srbin, istakavši da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju kao kandidata za tu funkciju.

- Mislim da su svi saglasni da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Srbin i da se u tom pogledu okupi skupštinska većina koja se manifestovala oko izbora kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH - rekao je Dodik i dodao da SDA i još neki smatraju da treba proširiti tu većinu. Istakao je da preostaje da Predsjedništvo na sjednici, vjerovatno iduće sedmice, donese konačnu odluku o kandidatu i da su stvoreni uslovi da se imenuje Tegeltija, ali da o tome mora postojati formalna odluka Predsjedništva.

Sastanke sa predstavnicima stranaka koje imaju svoje poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu sazvao je Dodik, a prisustvovali su im i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Delegaciju SNSD-a činili su potpredsjednici te stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, koji je istakao da postoje različita stanovišta između SNSD-a i bošnjačkih političkih struktura kad je riječ o dinamici imenovanja predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić istakao je da je SP dao punu podršku Dodiku za kandidaturu Tegeltije.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je stav ove stranke da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude iz srpskog naroda, dodavši da je SDS otvoren za saradnju sa svim strankama iz RS u Predstavničkom domu.

Funkcioner PDP-a Nenad Vuković izjavio je da je PDP na konsultacije došao spreman da čuje prijedlog da Tegeltija bude predsjedavajući Savjeta ministra.

Delegaciju SDA predvodio je Bakir Izetbegović, koji je istakao da treba sačekati sa formiranjem vlasti dok Centralna izborna komisije ne donese odluku o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kazao je da se trenutno nagovještava koalicija pobjedničkih stranaka SDA-SNSD-HDZ BiH, ali da smatra da je tu potreban i četvrti partner.

- Po meni, to su ljevičarske stranke - DF, Naša stranka i SDP - rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je da se ova stranka protivi formiranju Savjeta ministara prije odluke o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH.

Lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić kaže da se zalaže da se Savjet ministara formira tako što će “imenovani predsjedavajući dobiti 35 dana”, čime će biti omogućeno da se u FBiH naprave većine.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović ocijenio je da postoje svi preduslovi  da Savjet ministara bude formiran do kraja januara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana