Срби избјегли из ФБиХ у борби за своју имовину

ATV
Срби избјегли из ФБиХ у борби за своју имовину

Канцеларијама за помоћ избјеглим и расељеним лицима из Федерације БИХ стиже све већи број пријава оних који покушавају да спасу своју имовину коју су оставили на милост и немилост кантоналних власти и власти ФБИХ.

До краја ове године очекује се око 100 хиљада пријава оних који су претрпјели велику неправду, каже Радован Грајић, помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

“Ми ћемо све те случајеве да ажурирамо. Направићемо један пресјек и сигурно ћемо ићи у јавност са тим случајевима. И добро знају сви они који у Федерацији раде на том пројекту, да ћемо ми сваког појединца имати код себе, узети изјаву и видјети о чему се ради. У Федерацији поједини већ страхују, јер знају да нећемо одустати од борбе за српску имовину”, каже Грајић.

Процјене су да је 33 одсто земље у Федерацији у власништву Срба, а највише проблема са имовином имају Срби избјегли из Бихаћа. Многи од њих са којима смо разговарали нису хтјели пред камере. Кажу да годинама трпе неправду. Повјеравали су се и Игњату Симићу предсједнику Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица. Срби из Федерације нису избјегли, него су протјерани, каже Игњат Симић.

“Канцеларије су почеле са радом прошлог мјесеца и можемо слободно да кажемо да је то нека фаза уходавања. Али већ пристижу разноразне притужбе, у писменој форми се то узима. И за неко извјесно вријеме имаћемо шокантне податке на које све начине се Србима отима имовина”, говори Симић.

Избјегли и расељени Срби, који имају проблеме са имовином у Федерацији БиХ, могу да се јаве канцеларијама за бесплатну правну помоћ у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Мркоњић Граду и Зворнику. Српска имовина злоупоребљава се, тврде из ресорног министарства,  јер то допушта Закон о земљишним књигама ФБИХ који је недавно клуб посланика СНСД-а у Народној Скупштини РС упутио на оцјену уставности Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана