Србе и Бошњаке прогласити конститутивним у Хрватској

Агенције
Србе и Бошњаке прогласити конститутивним у Хрватској

Сарајево - Пред посланицима Представничког дома Парламента БиХ на идућој сједници требало би да се нађе приједлог резолуције о осуди уплитања Републике Хрватске у унутрашња питања БиХ.

Ту информацију је потврдио посланик СДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Саша Магазиновић.

- Тачно је да радим на томе и да ће резолуција највјероватније сутра бити пуштена у процедуру. Резолуција је припремљена, али садржај још не желим износити, зато што ће у току дана бити још дорађена - кратко је јуче рекао Магазиновић. Он је одлучио да резолуцију упути након што је Хрватски сабор усвојио Декларацију о положају Хрвата у БиХ, којом захтијева од БиХ да измијени изборно законодавство, па чак и Устав. У резолуцији је, између осталог, наведено да “уколико Хрватска инсистира на имплементацији модела конститутивности, као наводно јединог модела осигурања права колективитета и избора легитимних представника, Представнички дом позива Републику Хрватску да размотри увођење концепта конститутивности Срба и Бошњака кроз Устав Републике Хрватске, с обзиром на то да припадници ова два народа броје више од 215.000 становника Хрватске, те да попратно у Сабору Хрватске омогући заштиту њихових колективних права кроз институт заштите виталног националног интереса”.

Резолуција ће бити достављена Предсједништву БиХ, Хрватском сабору, предсједници Хрватске, Европском парламенту, Савјету Европе, високом представнику међународне заједнице у БиХ, Савјету за имплементацију мира, шефу Делегације Европске уније у БиХ и специјалном представнику ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана