Србачка села добијају кутке за омладину

Дејан Јовичић
Србачка села добијају кутке за омладину

Србац - Изградњом нових просторија омладина из Корова и Малих Ситнеша код Српца добиће простор за окупљање, чиме ће оживјети друштвени живот у тим селима и барем дјелимично бити спријечен њихов одлазак у друге средине.

Уз помоћ Омладинске банке Србац и донатора ових дана је у Коровима завршена изградња нове просторије у друштвеном дому, површине 40 квадратних метара, да би млади имали додатни простор за организацију разних манифестација.

Мјештанин Велибор Девић, који је учествовао у изградњи, каже да је та инвестиција била нужна, јер је њихово село најудаљеније на подручју србачке општине и у њему готово да и нема друштвених дешавања.

- Далеко смо од града и од садржаја за младе. Немамо ни адекватан јавни превоз, осим школског аутобуса, који иде једном дневно за вријеме школске године. Јавна инфраструктура у нашој мјесној заједници је лоша и желимо да млади имају једнак квалитет живота као њихови вршњаци у граду - рекао је Девић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Корови Горан Васић каже да је до сада у изградњу нове просторије уложено око 3.500 КМ, од чега је путем Омладинске банке, коју финансирају општина Србац и Фондација “Мозаик”, обезбијеђено 1.500 КМ, док су остатак издвојили мјештани и приватна предузећа.

- Нова просторија ће бити функционална за разне манифестације, а посебну захвалност дугујемо одборницима Бојани Михољчић и Саши Илићу, који су помогли у набавци материјала као и фирми “Тат-ком” - рекао је Васић.

Он додаје да сада предстоји израда столова и столица и уређење просторије, да би што прије била на располагању младима.

На сличан начин раде и на спортском објекту ФК Полет из Малих Ситнеша, који ће бити проширен са 72 на 140 квадратних метара и имаће велику салу, три свлачионице са тушевима, мокри чвор, кухињу, терасу и канцеларију.

Предсједник клуба Жељко Берић каже да су радови почели још прије двије године и да их коначно приводе крају, тако да се за викенд очекује прекривање објекта.

- До сада смо у адаптацију просторија уложили 25.000 КМ, а уз помоћ пријатеља клуба обезбиједили смо 10.000 КМ за поправку ограде, уређење игралишта и трибина. Велику новчану подршку добили смо и од општине и неколико фирми - каже Берић.

Према његовим ријечима, нове просторије неће служити само за потребе клуба, већ и за разна окупљања и дружења младих, али и за потребе Савјета мјесне заједнице.

- Ова година је једна од оних које ћемо дуго памтити, јер ћемо добити и нови асфалт кроз село - истакао је Берић. 

Дом у Кукуљама

Функционалан објекат добила је и омладина из Кукуља, која сада за своје потребе има друштвени дом изграђен уз помоћ кабинета предсједника РС Милорада Додика, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, донатора и мјештана. Тамо сада организују наступе фолклорног друштва из села и друге прославе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана