Сметају им Додикове изјаве: Федерална удружења послали допис Хелсиншком одбору

ATV
Сметају им Додикове изјаве: Федерална удружења послали допис Хелсиншком одбору

То што су Срби најосуђенији у Хагу или што им је наметнут епитет агресора, изгледа, није довољно федералним удружењима која су проистекла из протеклог рата. Послали су заједнички допис Хелсиншком одбору Конгреса САД-а у коме наводе да им сметају изјаве Милорада Додика о томе да хашке пресуде изречене Србима нису правно утемељене.

Сметају им и жалбе на поједине пресуде. То су сулуде ствари, сматрају у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске. Очекују да ће истина наћи свој пут јер су, наводе, хашке пресуде ишле на руку Бошњацима да одрже тезу о наводном геноциду, прије свега у Сребреници.

“Управо кроз наметнуте пресуде које је доносио Хашки трибунал и домаће правосудне институције које су давале квалификацију према одређеним дјелима које су прије свега биле у Подрињу као геноцид, што заиста не одговара чињеничном стању. Посебно у смислу гдје бошњачки политичари покушавају да кроз управо те догађаје и те накарадне квалификације које се дају да доведу у питање легитимитет Републике Српске”, Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Република Српска не одустаје од доказивање истине, нарочито о ратним дешавањима у Сребреници. То је и Додикова порука након дводневне конференције ''Стварност и манипулације' која је одржана у Бањалуци.

“Тако је Сребреница постала и направљена као удружени међународни подухват у којем су унапријед у функцији интереса моћних одређени и кривци и жртве. Зато је истина о страдању Срба ужасна и тешка јер креатори пројекта Сребреница немају интерес да се о томе говори, те чињенице нарушавају њихову интерпретацију која је опет у функији њиховог интереса”, поручује српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Адвокат Тома Фила каже да се нешто слично ради и са страдањем на Косову и Метохији.

“Ево сада и Косово припрема исти закон да се забрани нама свима да негирамо да је у Рачку био злочин. Ја сам бранио и Косово, Шајиновића, и није ни у оптужници тај Рачак споменут, али Шиптари траже да ми признамо да је то био злочин, као што траже да се законом натјерају сви Срби да признају да је Сребреница геноциде”, каже Фила.

Република Српска је формирала и међународну, независну Комисију за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. Њен задатак је да се експертским радом дође до релевантних података и чињеница о страдању у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана