Службеници на пробном раду пролазе без оцјена

В. К.
Службеници на пробном раду пролазе без оцјена

Сарајево - Службеници на пробном раду у институцијама БиХ лани су махом остали без оцјена јер су руководиоци на многим адресама игнорисали закон.

Ревизија појединачних институција у 2017. години показала је да на терену постоје бројни случајеви да институције у којима су се стекли потребни услови за оцјењивање пробног рада службеника, послије године стажа на државним јаслама, тај посао нису урадиле.

- Нема ни потврда постављања по добијању задовољавајуће оцјене пробног рада или разрјешења дужности службеника усљед добијене незадовољавајуће оцјене пробног рада - пише у најновијем извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Све наведено, подвлаче, указује на значајне мањкавости у примјени Закона о државној служби, у чему Агенција за државну службу има кључну улогу.

- Посљедица тога је нетранспарентност у запошљавању, одсуство владавине права, а тиме и смањење повјерења јавности у процес запошљавања у институцијама, посебно у условима високог степена незапослености у БиХ. Закон о државној служби је за оне учеснике који не примјењују Закон на исправан начин прописао мјере, кроз прекршајне одредбе, које треба да обезбиједе његову досљедну примјену - истакли су ревизори.

Руководству Агенције су препоручили да у складу са својим надлежностима детаљно сагледају недостатке те анализирају негативне појаве и могуће злоупотребе приликом запошљавања као и да предузме хитне мјере на њиховом отклањању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана