Скупље нотарске накнаде за оставинске поступке

Срна
Скупље нотарске накнаде за оставинске поступке

Бањалука - Грађани ће нотарске услуге за оставинске поступке у Републици Српској ускоро плаћати око 20 одсто више, јер је Министарство правде одобрило да се нотарске накнаде за оставинске поступке дјелимично изједначе са судским тарифама.

У Нотарској комори кажу да би тарифе, ипак, требало у потпуности изједначити, јер су права нотара и судија изједначена и у Закону о ванпарничном поступку. Изједначене тарифе примјењују се и у другом ентитету, али и региону.

“Ми смо добили обавезу да проводимо оставинске поступке, заузврат морамо добити и право које прописано судском тарифом.  Ништа више не тражимо, осим усаглашавања са судском тарифом. То нису повећања”, каже Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске.

Према важећим прописима, уколико нотар проводи оставински постпупак за имовину од 50.000 марака, добиће накнаду од 50 марака, док судија за исти поступак добија 5000 марака. Из Министарства правде поручују да накнаде морају бити приступачне новчаном стању грађана. Због тога, кажу, није дошло до изједначавања, иако је Комора оправдала свој рад.

“Дошло је до растерећења судова и до бржег рјешавања оставинских поступака. Заиста, грађани су задовољни начином како нотари обављају те послове. Тако да, водило се рачуна и о интересима и исплативости обављања тих послова код нотара и није дошло до потпуног изједначења са судском таксом, дошло је до дјелимичног увећања, отприлике 20 одсто”, рекла је Јелена Вукадиновић помоћник министра правде Републике Српске. 

Нотари у Републици Српској оставинске поступке спроводе од прошле године и то на захтјев Европске комисије. Грађани могу да бирају да ли ће оставинске поступке препустити нотарима или судијама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана