Skrivanje Izvještaja o masakru nad Srbima u Podrinju - zločin prema istini i pravdi

RTRS
Skrivanje Izvještaja o masakru nad Srbima u Podrinju - zločin prema istini i pravdi

Skrivanje dokumenta iz 1993. godine, o masakru nad više od hiljadu Srba oko Srebrenice, zločin je prema istini i pravdi, ocijenio je predsjednik Milorad Dodik, nakon informacije da je dokument skrivan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Dok međunarodni zvaničnici ćute, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović otkriva, još jednu, ali ne i jedinu zakulisnu radnju svjetskih moćnika.

Jesu li “vidovite” zapadne geopolitičke arhitekte, još s početka razgradnje Balkana, unaprijed “znale” i izrekle presudu o ratnim dešavanjima, koju je godinama kasnije, njihovo “remek-djelo” - Tribunal u Hagu – samo eksperimentalno publikovao!?

Još od Kutiljerovog mirovnog plana, kojeg su uoči rata, u martu 1992. godine, potpisali predstavnici tri nacionalne zajednice u BiH, da bi odmah potom, svoj potpis povukao samo Alija Izetbegović i to nakon tajnog susreta sa američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom, naslućivala se namjera “zapadnih neimara”. Koju sedmicu kasnije, dok je miris baruta počeo da se širi trusnim bh. tlom, iz sjedišta UN, poslana je jedna u nizu rezolucija. Tada već Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska, kao zasebne države, trebalo je da povuku svoju oružanu silu sa teritorije BiH.

Prva JNA, a druga jedinice tek stacionirane u BiH. Jugoslavija je njujoršku zadaću potpuno ispunila u zadatom roku, Hrvatska nije ni pokušala. Tadašnji generalni sekretar Butros Gali, sve je na papir “prenio”, no njegov izvještaj se volšebno negdje “zagubio”.

- To je trebalo da stigne na sjednicu Savjeta bezbjednosti kada se odlučivalo o tome da li protiv Srbije odnosno SRJ treba preduzeti oštrije mjere zavođenjem sankcija. Taj izvještaj generalnog sekretara umjesto da bude na vrijeme dostavljen svim članicama Savjeta bezbjednosti, dostavljen je tek poslije završetka sjednice - ističe Vladislav Jovanović, bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije.

Iste sjednice na kojoj je izglasana Odluka o uvođenju sveukupnih sankcija za Jugoslaviju. Baza za Odluku – novinski natpisi! I tada uspostavljena njujorška mantra, svih ratnih godina, samo je blago modifikovana.

Ne čudi onda, kaže Jovanović, što je i CIA, kao produžena ruka zapadnih krojača balkanske sudbine, sabotirala istinu o zločinima nad Srbima Podrinja.

- I to pokazuje nedostatak poštenja tog zapadnog faktora u tretiranju sukoba u BiH - navodi Jovanović.

I kao da zapadnim “arhitektama” nije bilo dovoljno poigravanja sa sudbinom žrtava iz Podrinja. Osim što su se svojski kasnije potrudili, da u Haškom tribunalu, baš niko od muslimanskih zločinaca iz Podrinja ne bude kažnjen za više od 3.200 srpskih žrtava, prste su umiješali i 1995. “Velikodušno” je Bil Klinton ponudio Aliji Izetbegoviću vojnu intervneciju nad Srbima, s ove strane Drine, u zamjenu za 5.000 ubijenih muslimana.

Hakija Meholjić, kao Izetbegovićev oponent, u julu 1995.godine, jedva je život sačuvao. Tokom izvlačenja iz Srebrenice, bio je, tvrdi, na “listi za odstrel”, koju su sačinili njegovi pretpostavljeni. Da li je i ta “lista” pohranjena u njujorškim riznicama mračnih sarajevsko-srebreničkih tajni? Baš kao ovaj posljednji iz Cijinog arhiva, Unproforov izvještaj o masakru na pijaci Markale iz februara 1994, jeste! Tvrdio je to novinar Dejvid Bajnder.

Dvije decenije kasnije u tu ispisanu, pa u ladicama skrivenu istinu, povjerovao je haški sudija Melvil Berd – u presudi prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću. Povjerovao je dokazima i svjedocima, među kojima i Alijinom zaštićenom “Biseru” kako su za Markale, a opet zarad međunarodne intervencije nad Srbima, pakleni plan pripremili Izetbegović stariji i tadašnji reis Mustafa Cerić. Dokazi postoje i za slično “otkriće”, o zločinu na Markalama u ljeto 1995. Nisu Srbi “više” krivi ni za ulicu Vase Miskina, u kojoj je 1992. godine u redu za hljeb ubijeno 26 civila. Nisu ni za smrt šestoro djece 1994. u naselju Alipašino polje. Ni za sarajevske Romea i Juliju – Boška Brkića i Admiru Ismić, za smrt supruge Sefera Halilovića i njenog brata....No za većinu, ovih zločina muslimana nad sunarodnicima, već su u Hagu, pravosnažno presuđeni brojni Srbi i srpski generali poput Dragomira Miloševića ili Stanislava Galića. No Cijini i saveznički im revizionisti bh. istorije, i dalje ćute. I prikrivanjem zločina opstaju kao saučesnici, jasan je predsjednik Srpske.

- Sad je potpuno jasno da je administracija tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona bila u funkciji satanizacije srpskog naroda i prikrivanja zločina koji su pripadnici takozvane 'Armije BiH' počinili nad Srbima. Time su se Klinton i njegova administracija svrstali u direktne sučesnike tih monstruoznih zločina, kao i u saučesnike događaja koji su se dogodili u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine - poručio je predsjednik srpske Milorad Dodik.

Da li će svjetske arhitekte balkanske istorije, katarzu ikada spoznati!? Ili će nastaviti utabanim stazama – od javnosti i istraživača skrivati svjedočanstva poput posljednjeg, a u demokratiju, pravo i pravdu se zaklinjati!?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana