Селефија и сарадник крили арсенал оружја

Небојша Томашевић
Селефија и сарадник крили арсенал оружја

Хан Пијесак - Енвер Лилић (41), који је оптуживан за тероризам и повезиван са селефијама, и Хилмо Хоџић (45), обојица из Хан Пијеска, ухапшени су јуче у полицијској акцији “Нишан” због посједовања велике количине наоружања и војне опреме, сазнаје “Глас Српске”.

У оквиру акције претресене су куће осумњичених у мјестима Гођење и Поджепље код Хан Пијеска.

Извор близак истрази је казао да је у њиховим кућама пронађен арсенал оружја, којим се могла наоружати мања војна чета.

- Пронађено је више аутоматских и полуаутоматских пушака, реденици, већа количина муниције, као и више оптичких нишана. Пронађене су и малокалибарске и ловачке пушке, нож и друга војна опрема - казао је овај извор.

Према његовим ријечима, покренуте су и провјере с циљем утврђивања да ли су осумњичени препродавали оружје или је оно требало да буде употријебљено у друге сврхе.

- С обзиром на то да је Лилић хапшен и повезиван с тероризмом и селефијама, претпоставља се да је оружје било намијењено продаји или коришћењу у кривичним дјелима. Ипак, то ће бити утврђено истрагом, јер није искључена ни могућност да је то оружје заостало из рата - казао је овај извор “Гласа Српске”.

Из Полицијске управе Источно Сарајево, наводећи иницијале ухапшених, потврдили су хапшење осумњичених у Хан Пијеску.

- Е. Л. и Х. Х. ухапшени су због нелегалног посједовања веће количине оружја и муниције. Инспектори су на терену дошли до сазнања да поменута лица у објектима које користе држе оружје и муницију. Покренута је акција и то се на крају показало као тачно - рекли су у полицији не наводећи друге детаље.

Акција “Нишан” изведена је у сарадњи са припадницима Управе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Републике Српске. У полицији су навели да осумњиченима за сада на терет стављају кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

Ухапшени Енвер Лилић из Хан Пијеска раније је сумњичен да је организовао одвођење појединаца на страна ратишта. Против њега и још 11 особа Тужилаштво БиХ 2015. године подигло је оптужницу због тероризма. Њима је на терет стављено да су били чланови организоване терористичке групе која је незаконито учествовала у оружаним сукобима на подручју Сирије и Ирака. Сви оптужени били су чланови селефијске заједнице у БиХ и прихватили су идеологију Исламске државе.

Вишемјесечна акција

Акција “Нишан” траје већ дуже вријеме, а до сада је МУП РС спровео више акција ради сузбијања шверца наоружања. Током априла пронађено је 14 килограма експлозива и арсенал оружја претресом кућа М. М. (48) и М. М. (33) у селу Шепирице на Влашићу код Котор Вароша. Половином фебруара привођен је Н. Ц. (22) из Гацка код кога је пронађено више пушака и муниције. Крајем септембра прошле године у Лакташима је ухапшен Мирослав Илић након што је у његовом стану пронађена већа количина оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана