Šefovi ne žele da se zamjeraju službenicima

Vedrana Kulaga
Šefovi ne žele da se zamjeraju službenicima

Sarajevo - Nekoliko desetina rukovodilaca u institucijama BiH uporno odbija da izvrši svoju obavezu te provjeri i ocijeni rad svojih službenika, a ni brojna upozorenja koja im zbog takvog ponašanja stižu na adrese nisu dovoljna da promijene svoje ponašanje.

Na nivou BiH formirano je 75 institucija, a na listi su ministarstava, agencije, kancelarije i druga tijela u kojima je uhljebljeno oko 4.000 službenika, čiji rad, prema važećim propisima, podliježe redovnom ocjenjivanju.

Najnoviji presjek stanja na terenu dat je u zbirnom izvještaju o ocjenjivanju državnih službenika u institucijama BiH za period od januara do juna 2018. godine, koji je usvojio Savjet ministara BiH na posljednjem zasjedanju.

Postojeća pravila obavezuju sve institucije da Agenciji za državnu službu dostave izvještaj o ocjenjivanju da bi mogli da pripreme konačan presjek, ali od početka godine obavezu je ispunilo tek 46 institucija. Dodatno zabrinjava podatak da ih se toliko obavezi odazvalo i u prethodnom periodu, ali i da naročito institucije sa većim brojem službenika, kao što su ministarstva, ne dostavljaju izvještaje.

- Situacija je takva, iako Agencija za državnu službu BiH redovno upozorava sve institucije na obavezu ocjenjivanja državnih službenika i dostavljanje tih podataka nama - piše u izvještaju koji je potpisao direktor agencije Neven Akšamija.

Nakon isteka roka podatke su dobili iz Pravobranilaštva BiH, gdje su naveli da stvaraju podlogu za ocjenjivanje svojih službenika u drugom polugodištu, a Ministarstvo odbrane je kašnjenje pravdalo sezonom godišnjih odmora.

- S obzirom na to da agencija nema veće nadležnosti u vezi sa tim pitanjem, drugi nadležni organi koji vrše upravni nadzor nad radom institucija mogu uticati na njih da ozbiljnije shvate proces ocjenjivanja i obavezu dostavljanja podataka - naveo je Akšamija.

Analiza pristiglih podataka sa 46 adresa je pokazala da je na kraju prvog polugodišnja ocijenjeno 1.218 službenika koji su “zaradili” prosječnu ocjenu 3,62 - “naročito uspješan”. Bez ocjene je ostalo 208 službenika, jer su, između ostalog, bili na dužem bolovanju, porodiljskom odsustvu, probnom radu ili su tek došli na pozicije. Za rukovodeće državne službenike na položaju sekretara sa posebnim zadatkom kao razlog se navodi da ih ocjenjuje Savjet ministara, koji još nije zasjedao kada je riječ o ovom pitanju.

Iz agencije su dodali da su samo tri ministarstva, odnosno finansija i trezora, civilnih poslova te ljudskih prava i izbjeglica, zatim Sekretarijat Parlamenta BiH i Agencija za statistiku, koje imaju oko 100 službenika, dostavili izvještaj o ocjenjivanju dok su ostale uglavnom manje sredine.

- S obzirom na to da smo dobili podatke od samo 46 institucija, nismo upoznati da li je i u kojem obimu ocijenjen rad službenika u ostalim institucijama, tako da i navedena prosječna ocjena nije realna, jer obuhvata samo jedan broj zaposlenih - zaključio je Akšamija.

Projekt-menadžer Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar je ocijenio da je uprkos tome što je nešto više institucija dostavilo izvještaje u odnosu na zbirni izvještaj sa početka godine, vidljivo da ključni problemi u tom kontekstu i dalje nisu riješeni.

- Očigledno je da oni koji ocjenjuju službenike idu “linijom manjeg otpora”, odnosno nezamjeranja sa onima koje ocjenjuju, s tim da odgovorni u oko 40 odsto institucija nisu ozbiljno shvatili obvezu. Treba poboljšati mehanizme uz pomoć kojih bi bilo obezbijeđeno blagovremeno dostavljanje izvještaja, te propisati sankcije za one koji se ogluše kada je riječ o ovom važnom poslu. U nedostatku kvalitetnih mehanizama i propisanih sankcija trebalo bi javno objaviti institucije koje nisu dostavile izvještaje i navesti odgovorne osobe u njima, što bi, za početak, bila dobra poruka onima koji su ih predlagali na odgovorna i dobro plaćena mjesta - rekao je Ćavar.

Ipak, dodao je da se stvari ne smiju generalizovati, jer dio službenika posao obavlja savjesno, stručno i korektno, ali ima i onih koji kad zatreba potraže “zaštitu” od određenih političkih opcija i koji svojim ponašanjem djeluju demotivirajuće na svoje koleginice i kolege u institucijama.

Registar

Uspostavljenje registra zaposlenih na nivou BiH još je na tankom ledu, jer nisu prevaziđene sve prepreke koje se odnose na zaštitu ličnih podataka, ali nadležni vjeruju da bi taj čvor mogli raspetljati naredne godine.

Formiranje registra je obaveza koju je prihvatila BiH u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama, a u okviru reformi na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana