Шеф и дужник ојадили банку за 70.000 КМ

Невена Бунић
Шеф и дужник ојадили банку за 70.000 КМ

Љубиње - Шеф Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) у Љубињу Перо Турањанин (62) и његов суграђанин Вељко Бокић (64) пријављени су тужилаштву због сумње да су малверзацијама оштетили некадашњу Хипо Алпе Адрија банку за око 69.000 КМ.

Љубињцима је на терет стављено да су ојадили банку злоупотребама и преваром приликом књижења и продаје пословног простора у Љубињу.

Бокић је осумњичен да је 2005. године дигао кредит од 50.000 КМ у Хипо Алпе Адрија банци и као гаранцију за његово враћање ставио под хипотеку пословни простор у Љубињу. Турањанин је осумњичен да овај простор није укњижио у пословну књигу некретнина које су под хипотеком и да је уништио раније донесено рјешење о упису ове некретнине у евиденцију пословних простора које су под хипотеком.

- Бокић једно вријеме није плаћао рате кредита, због чега је банка 2009. године пред Основним судом у Требињу покренула поступак за принудну наплату. Суд је двије године касније донио пресуду на основу које је банка постала нови власник некретнине. Бокић је без обзира на то тај пословни простор 2013. године продао трећем лицу из Љубиња за 15.500 КМ, кога није обавијестио да је под хипотеком. Кредит је током година заједно са каматама порастао на 69.390 КМ - рекао је “Гласу Српске” извор близак истрази и додао да је преварени Љубињац када је сазнао да је банка прави власник некретнине алармирао полицију.

У Полицијској управи Требиње рекли су да је случај расвијетлило њихово Одјељење за привредни криминалитет и да је тандем пријављен требињском Окружном јавном тужилаштву.

- П. Т. је осумњичен за злоупотребу службеног положаја и овлашћења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа. В. Б. је осумњичен за превару - навели су у Полицијској управи Требиње не желећи да откривају идентитет пријављених.

У РУГИП-у су рекли да не желе да коментаришу овај случај док не буду успознати са свим детаљима.

- О детаљима извршеног надзора јавност ће бити благовремено обавијештена - навели су у РУГИП-у.

Шеф одсутан

Са Пером Турањанином нисмо успјели да ступимо у контакт је су у љубинској испостави РУГИП-а рекли да је одсутан.

- Шеф је изашао и не знам када ће се вратити - рекла је радница која се јавила на телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана