Савјет Европе одобрио 11 милиона евра за психијатријске клинике у БиХ

Срна
Савјет Европе одобрио 11 милиона евра за психијатријске клинике у БиХ

Париз - Развојна банка Савјета Европе одобрила је позајмицу од 11 милиона евра властима у БиХ намијењених за његу психијатријских болесника на шест клиника од којих четири у Републици Српској и двије у Федерацији БиХ.

У саопштењу из Развојне банке Савјета Европе прецизирано је да ће позајмицом бити финансирана изградња и модернизација шест психијатријских установа на Сокоцу, као и у Бањалуци, Модричи, Вишеграду, те Сарајеву и Мостару.

“Овим ће бити побољшани услови за пацијенате, као и за запослене. Очекује се да ће, осим медицинског особља и 900 пацијената у шест клиника, од позајмице корист имати и хиљаде других који годишње посјећују те здравствене установе”, наводи се у саопштењу.

Из Развојне банке Савјета Европе истичу да ће објекти бити унапријеђени у складу са стандардима ЕУ и Свјетске здравствене организације.

У саопштењу се напомиње да је циљ инвестирања унапређивање фунцкионалности зграда, уз посебан акценат на унапређење енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије, гдје год је то могуће.

Из Развојне банке Савјета Европе нагласили су да ово није прва позајмица БиХ за здравство. У посљедње двије године одобрена су два пројекта изградње центара за примарну његу и модернизацију постојећих.

У саопштењу из Развојне банке Савјета Европе се наводи да је БиХ у посљедњих неколико година значајно инвестирала у здравство, нарочито у унапређивање медицинских објеката и опреме за примарну здравствену заштиту.

БиХ, која је чланица Развојне банке Савјета Европе од 2003. године, имала је користи и од финансирања у другим секторима, као што су микрофинансије, социјално становање и модернизација инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана