Шаровић након отказивања сједнице Савјета министара: Законска обавеза министара да раде до избора новог сазива

Срна
Шаровић након отказивања сједнице Савјета министара: Законска обавеза министара да раде до избора новог сазива

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да је законска обавеза министара да долазе на сједнице и раде све док не буде изабран нови сазив.

“За то смо плаћени, то је наша обавеза. Питање формирања Савјета министара није наше, већ странака. Ми смо у мандату не техничком, јер закон то не познаје, него у мандату без ограничења до оног момента док се не успостави нови сазив Савјета министара”, каже Шаровић.

Он је навео да је данашња сједница Савјета министара отказана због недоласка хрватских министара, који су то образложили процедуралним питањима и недостављањем одговарајућих материјала.

“Не могу рећи да ли је то опструкција, вјероватно ћемо знати за неких седам дана”, рекао је Шаровић новинарима, додавши да пред Савјетом министара стоје бројне обавезе.

Он је навео да се јутрос консултовао са другом двојицом министара из реда српског народа - безбједности Драганом Мектићем и иностраних послова Игором Црнатком и да је заједнички став да се од предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића затражи да за сљедећу сједницу сазове нову сједницу и да о томе на вријеме обавијести све министре, као и да се отклоне могуће процедуралне мањкавости.

“Тада ћемо видјети да ли је на сцени евентуално нешто друго. Уколико буде нешто друго, уколико то буде потпуно јасно, тражићемо од предсједвајућег да се примијене законске могућности, а то је да се обаве кључне консултације и да обезбиједимо да Савјет министара функционише”, рекао је Шаровић.

Он је оцијенио да телефонске сједнице нису начин да Савјет министара ради.

“Тако се рјешавају мање важна питања, суштинска су за редовну сједницу”, истакао је Шаровић, наводећи да више од 60 тачака чека на разматрање, од којих су неке веома битне и у вези су са финансирањем развоја инфраструктуре.

Свако неодржавање сједнице Савјета министара, каже Шаровић, одражава се на укупну економску, политичку и сваку другу ситуацију у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана