Шаровић: Незадовољство концептом лондонског скупа

Срна
Шаровић: Незадовољство концептом лондонског скупа

Требиње - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је незадовољан концептом Самита у Лондону, јер питања која су доминирала нису била економска, већ политичка, те у вези са миграцијама и безбједношћу.

Шаровић је данас новинарима у Требињу рекао да се на првом дијелу Самита на неки начин одступило од концепта који је био у Трсту прошле године, у Паризу претпрошле године и на самитима који су одржани прије три-четири године.


“Мислим да приориотет сваког самита за западни Балкан треба да буду регионални пројекти, повезивање земаља западног Балкана како би се приближили једни другима и сви заједно што прије приближили ЕУ”, навео је Шаровић.

Он је истакао да је то до сада рекао на више мјеста и да ће то сутра рећи и специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларс-Гунару Вигемарку.

Шаровић је напоменуо да пројекти које је Европска комисија подржала, а које је кандидовала БиХ, нису никаква новост.

Он је додао да је ту ријеч о неким дионицама које су договаране са међународним финансијским институцијама и сада су само објелодањене.

“Нисам учествовао у дијелу припреме лондонског самита. Снажно се залажем да Република Српска има равноправан третман, да у програмима буде пројеката и из Федерације и Републике Српске и да уз ове дионице имамо и дионице које се граде на Коридору жПет цеж у Српској”, рекао је Шаровић.

Европска комисија подржала је јуче на Самиту у Лондону сва три инфраструктурна пројекта која је кандидовала БиХ укупне вриједности 275 милиона евра, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о пројектима на Коридору “Пет це” у секцијама Тарчин-Коњиц и Буна-Почитељ укупне вриједности 150 милиона евра и једном пројекту техничке помоћи на овом коридору у износу 125 милиона евра.

БиХ је добила и грант средства у износу од пет милиона евра и 38 милиона евра.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана