Сарајлије огорчене због блокаде буџета

ATV
Сарајлије огорчене због блокаде буџета

“То је грозно. Најбоље би било да сви дођемо тамо пред Парламент па то све изјуримо напоље. И то са метлама у руци”.

Ова реченица можда и најбоље описује каква је ситуација у Федерацији у којој због политичке кризе плате, и остала буџетска давања, не могу да се исплате. 

Сарајлије са којима смо разговарали, а које нису добиле јануарске плате, борачке и социјалне накнаде, најрадије би растјерале одговорне за ситуацију у којој су се нашли. Банке, кажу грађани, траже рате кредита и немају разумијевања за неспособност власти и неусвајање федералног буџета. Немају ни вртићи, а треба платити и рачуне. Зашто испаштамо због неодговорних федералних политичара, питају огорчени грађани.

“И сама сам у таквој ситуацији али шта да радимо, другачије не може. Ево видјели сте, прије неколико година смо имали штрајкове, и ништа нису донијели, ништа. И све је џаба и све је узалуд”, каже Алмаса Елвезовић.

Осим плате коју ниије добило 7200 јавних службеника у Федерацији, касне борачка и социјална давања. Око  150 хиљада људи је у тим категоријама а многи од њих немају могућност да раде па од тих стотину или 200 марака живе цијели мјесец, плаћају рачуне и лијекове. Осјећају се, кажу, немоћно и изневјерено. 

“Коме да се жалим? Немаш коме. Нема нико да да нас упути на прави пут”, каже демобилисани борац.

У Синдикату државне управе Федерације БиХ све наде полажу у конститутивну сједницу федералног Дома народа, заказану за 20. фебруар. Плате очекују одмах у петак, два дана након сједнице, или у понедјељак. Уколико буде усвојен буџет, прво би требало да буду исплаћени борачки додаци и инвалиднине, па тек онда плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана