Sarajevskim Srbima nije bilo opstanka na njihovim ognjištima

Srna
Sarajevskim Srbima nije bilo opstanka na njihovim ognjištima

Banjaluka - Predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović izjavio je juče u Banjaluci da postoje pokušaji da se prikaže da je oko 120.000 Srba moralo da napusti Sarajevo pod političkim pritiskom, iako su Srbi u tom gradu maltretirani, mučeni i ubijani po brojnim logorima.

- Sve one koji razmišljaju na takav način pitam kako bi se ponašali u situaciji u kojoj su bili sarajevski Srbi ako uzmemo u obzir da su Srbi koji su u ratu ostali u Sarajevu i na određen način pokazali lojalnost tadašnjim vlastima bili maltretirani, mučeni i ubijani po brojnim logorima kao što su “Silos”, “Tarčin”, “Kazani” i drugi - rekao je Milunović na konferenciji za medije.

On je naglasio da ne smije biti zaboravljena činjenica da je tadašnji politički lider Bošnjaka Alija Izetbegović javno izjavio da će svi oni koji su nosili puške trpjeti posljedice i sankcije.

- Uprkos tome, Srbima nije bilo opstanka na njihovim ognjištima i oni su ih morali napustiti, a morali su čak da iskopaju i svoje mrtve da njihovi grobovi ne bi bili skrnavljeni. Najveći broj naših poginulih boraca, njih 969,  ponovo je sahranjeno na vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu - rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prošle godine ustanovio obilježavanje egzodusa Srba iz Sarajeva kao još jedan datum od republičkog značaja.

- Riječ je o podsjećanju na mjesec kada su Srbi iz Sarajeva napustili svoje domove i razišli se širom Republike Srpske, Evrope i svijeta. Procjena je da je tada oko 120.000 Srba napustilo svoje domove. To je jedinstven slučaj da je tako veliki broj ljudi morao da napusti svoja ognjišta - istakao je Milunović.

Dvadeset tri godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba biće obilježene u subotu na Palama i Sokocu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana