Samo u BiH - sudski vještaci, a osuđivani za krivična djela!

RTRS
Samo u BiH - sudski vještaci, a osuđivani za krivična djela!

I to se dešava u bh. pravosuđu! U jednom predmetu izabrani su za vještake - pravednike, u drugom optuženi, ili čak i presuđeni za ista krivična djela, koja vještače! I ovo, nažalost, umjesto izuzetka, postaje pravilo! A nadležni ćute!

Lista stalnih sudskih vještaka ekonomske struke Federacije BiH! Redni broj 51 – Kemal Čaušević, “savjesni” vještak – “pravednik” iz oblasti ekonomije i tržišnih odnosa, računovodstva, finansija... Optužnica Tužilaštva BiH iz marta 2017. godine – Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, optužen je za krivično djelo pranja novca, zloupotrebu službenog položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi.

Istovremeno, dok je kao direktor “savjesno” činio krivična djela, kao vještak - pravednik “savjesno” je vještačio drugim optuženicima s istim inkriminisanim radnjama. I ne samo to! Suđenje traje, a savjesnom pravedniku i još “savjesnijem” menadžeru ostavljena je mogućnost da presjeda sa optuženičke klupe na onu za svjedoke – vještake. I nije Čaušević sam!

Ramiz Džaferović, zbog “nedostatka” ili zbog “izgubljenih” dokaza, godinama je nesmetano direktorovao u Federalnoj razvojnoj banci. U “bogatoj” karijeri bio je predmet nekoliko istraga i samo jedne presude za utaju poreza! Ali, bio je i vještak ekonomske struke. I višestruko osuđivani bivši bh. poslanik Sadik Bahtić! I dobar “drug” Alije Delimustafića iz sudskog procesa “Pravda” Abid Hodžić! I ini...svi oni, dok su činili krivična djela “savjesno” su vještačili! I priliku da vještače imaju i dalje.

Predsjednik Udruženja sudskih vještaka FBiH Fajik Ekić kaže da ”onaj ko bira i postavlja i daje povjerenje sudskim

U federalnom ministarstvu nemaju čak ni podatke protiv koliko “savjesnih” vještaka je pokrenuta istraga ili izrečena osuđujuća presuda. Upućuju na Zakon o vještacima i odredbe o razrješenju dužnosti.

“Rješenjem federalnog ministra pravde vještak će se razriješiti dužnosti – ako bude osuđen na kaznu zatvora za djelo koje ga čini nepodobnim za vršenje dužnosti vještaka.” ( iz zakona član 27)

“Podobnost” vještaka, pa čak i ovu u zakonu napisanu, očigledno tumači kako ko poželi. Sudska vijeća već dokazano – različito! Čak i u predmetima ratnih zločina u kojima nisu novci, već ljudski život, uništeni. Tako ratni komandant muslimanske vojske u Brezi Nehru Ganić – zločinac optužen za ubistva Srba u selu Čemerno i dalje “vještači” u korist svojih ratnih saboraca, poput optuženih - Mensura Đakića i Begzada Kajtazija. Nedavno je, očekivano “svjedočio” kako optuženi Đakić i Kajtazi, iako komandni kadar muslimanske vojske, “nisu mogli spriječiti zločin ili kazniti počinioce”“ Slično je prije toga “pravednik” optužen za učešće u likvidaciji najmanje 32 staraca, žena i djece, “velikodušno” sugerisao Vijeću i u predmetima “Viktor Bubanj”, “Trusina” i drugi. Drugo sudsko vijeće, međutim, nije dozvolilo Martinu Frančeševiću da vještači u procesu protiv Elfete Veseli i Sakiba Halilovića. A Frančešević je tek osumnjičeni zločinac! Za razliku od optuženog zločinca Ganića. O haotičnom stanju, unutar esnafa navodnih “sudskih pravednika”, u VSTS-u šturo govore.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija kaže da nije slobodan da daje takvu vrstu komentara, jer su to postupci koji su trenutno u toku i stvar su donošenja sudskih procesnih odluka.

Između “ćutologa” u pravosuđu i spornih “tumača” zakona u Ministarstvu, osumnjičeni, optuženi i presuđeni - sudski vještaci, po svemu sudeći, još dugo će da presjedaju sa optuženičke klupe na onu za svjedoke! I za to da iz raznih budžeta - debelo profitiraju! A savjesnost, pravednost, nepristrasnost.... principi na kojima bi trebalo da počiva pravosuđe, ostaće da caruju samo na papiru. Ništa neobično!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana