Salkić nedostojan funkcije koju obavlja

Darko Momić
Salkić nedostojan funkcije koju obavlja

Banjaluka - Potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner SDA Ramiz Salkić ponovo je pokazao da gaji nesvakidašnju netrpeljivost prema RS i njenim institucijama, jer svaku priliku koristi da ospe paljbu po svemu što nosi prefiks srpski, bez obzira na to što za to nema apsolutno nikakvog osnova.

Posljednji put se tako ponio prije dva dana, nakon što je Renato Majstorović u Prijedoru nasrnuo na povratnika Azrina Hodžića, koga je natjerao da sa svoje prikolice ukloni grb BiH i da se izvini Srbima. Uprkos tome što su pripadnici MUP-a RS istog dana uhapsili Majstorovića, koji je snimak svog napada na Hodžića pustio na “Fejsbuku”, Salkić je osuo drvlje i kamenje po RS. On je istakao da su “u RS odgojene nove generacije koje su, ako im se ukaže prilika, spremne da čine veće zločine nego generacije koje su to činile od 1992. do 1995. godine”.

- Govorim o sistemskoj mržnji spram Bošnjaka i BiH, spram svega što podsjeća na Bošnjake i BiH na prostoru entiteta. Ovaj ekstremista je '89. godište, on je odrastao uz medije nakon što je rat završen. Obrazovni sistem i mediji su ga odgojili da bude ovakav kakav jeste. Ovakvih je na hiljade koji čekaju svoju priliku - ocijenio je Salkić.

Ni poslije hapšenja Majstorovića i uprkos tome što su predstavnici RS i njenih institucija najoštrije osudili napad, Salkić nije prestao sa svojim monstruoznim optužbama. Naprotiv, juče je posjetio napadnutog Hodžića u njegovom domu u Kozarcu, poslije čega je ponovio da je “napad produkt dugogodišnje kampanje koja se vodi od strane institucija i medija na negiranju Bošnjaka i države BiH”.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da svi pokušaji Ramiza Salkića da prikaže da su Bošnjaci ugroženi u Republici Srpskoj padaju u vodu pred činjenicama.

- Bošnjaci su se organizovano vratili na svoja ognjišta u RS i uživaju sva prava. Bošnjaci imaju klub svojih poslanika u Narodnoj skupštini RS i na svakim izborima izaberu potpredsjednika Srpske, za razliku od Srba u FBiH, koji ni na jednim izborima nisu uspjeli da izaberu legitimnog predstavnika u federalnom parlamentu, dok potpredsjednik FBiH već po tradiciji dolazi iz bošnjačkih političkih partija. Vlast Srpske ni na koji način ne doprinosi tome da dođe do incidenata kao što je onaj od prekjuče. Svi nasilnici i napadači na bilo koga moraju da budu kažnjeni - kaže Kovačević.

Politikolog Vojislav Savić smatra da bi Ramizu Salkiću bilo bolje da pogleda kako živi šačica Srba preostalih u FBiH, ističući da u odnosu na njihov položaj i sistematsku torturu koju tamo trpe, Bošnjaci u Srpskoj žive bez značajnih problema, uprkos pojedinačnim incidentima.

- Ramiz Salkić nije dostojan funkcije potpredsjednika Srpske koju obavlja, budući da konstantno širi mržnju i netrpeljivost prema institucijama koje predstavlja i značajno narušava ugled Republike Srpske svojim neprimjerenim izjavama. Incident se dogodio, policija je odreagovala i uhapsila počinioca, javnost je već osudila nasilje i tu se priča završava. Federalni mediji bi trebalo da se pozabave problemima koje imaju u svom dvorištu i da ne preuveličavaju sve što se desi u komšiluku, jer to vodi samo većim podjelama i radikalizaciji odnosa - kaže Savić za “Glas Srpske”.

Ovo nije prvi put da Salkić napada Srpsku, iako u većini slučajeva za to nije bilo apsolutno nikakvog osnova. On je u ljeto 2014. godine, kada su u Trnopolju kod Prijedora ubijeni povratnici Almir Redžić i Muharem Balić za to dvostruko ubistvo optužio Srbe. Kasnije je za to djelo optužen pripadnik vehabijskog pokreta Zikrija Krkić, ali Salkić se nikada nije udostojio da uputi riječi izvinjenja zbog lažnih optužbi koje je iznio.

On nije štedio riječi ni godinu kasnije kada je napadnut Nerko Hanifić, povratnik u Vrbanjce kod Kotor Varoša, kome je na stomaku oštrim predmetom urezan znak “četiri S”. Salkić je i tada iznio monstruozne antisrpske optužbe, a kasnije se ućutao, iako je saznao da se iza napada na Hanifića ne kriju apsolutno nikakvi nacionalistički motivi.

Marjanović na slobodi

 

Renato Marjanović uhapšen je poslije napada zbog krivičnih djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje i tjelesna povreda.

- Nakon što je kriminalistički obrađen i nakon što je izvršen pretres prostorija koje koristi, pušten je na slobodu. Slučaj ide u redovnu proceduru po kvalifikaciji djela za koje se sumnjiči - rečeno je iz Policijske uprave Prijedor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana