SNSD-u četiri delegata u Domu naroda

Darko Momić
SNSD-u četiri delegata u Domu naroda

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske juče je u nastavku prve redovne sjednice izabrala četiri potpredsjednika, nakon čega su na prvoj posebnoj sjednici u Dom naroda Parlamenta BiH izabrana četiri kandidata SNSD-a i jedan iz SDS-a.

Novo lice u skupštinskom rukovodstvu i novi potpredsjednik republičkog parlamenta je samo funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković, dok su povjerenje poslanika da i u naredne četiri godine budu potpredsjednici dobili kandidat SNSD-a Željka Stojičić, zatim kandidat koalicije Zajedno za BiH i funkcioner SDA Senad Bratić, kao i kadar SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević.

Za izbor Stojičićeve, Bratića i Jovičevićeve glasali su i vladajući i opozicioni poslanici, dok su opozicionari bili protiv izbora Petkovića. Najoštriji je bio poslanik PDP-a Draško Stanivuković, koji je istakao da će četvrti potpredsjednik koštati građane u naredne četiri godine 400.000 KM, te upitao šta će konkretno doprinijeti Milan Petković za građane da opravda ova sredstva.

Stanivukoviću su oštro odgovorili poslanici vladajuće koalicije, koji su demantovali njegove tvrdnje da će četvrti poslanik koštati 400.000 KM, a šef poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je Stanivukoviću da vodi računa o dignitetu Narodne skupštine RS i da poslanici neće trpjeti njegov šou.

Na prvoj posebnoj sjednici za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH izabrana su četiri kandidata SNSD-a i to Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić i Dušanka Majkić, te kandidat SDS-a Mladen Bosić. Uprkos tome što je glasanje bilo tajno, prema rezultatima glasanja može se zaključiti da su kandidati SNSD-a dobili podršku svih političkih partija, osim SDS-a, PDP-a i Socijalističke partije, čiji poslanici su glasali za svoju kandidatsku listu.

Kratkih rukava i bez delegatske fotelje ostao je kandidat PDP-a Mladen Ivanić. Lista na čijem je čelu bio dobila je devet glasova. U Dom naroda BiH nije ušao ni predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić, jer je lista koju je predvodio dobila samo sedam glasova.

Interesantno je da lista DNS-a koju je predvodio generalni sekretar ove stranke Dragutin Rodić nije dobila nijedan glas, ali po rezultatima glasanja jasno je da su poslanici Marka Pavića glasali za kandidatske liste SNSD-a.

Lista kandidata sa bivšim liderom SDS-a Mladenom Bosićem na čelu dobila je podršku 14 poslanika, a prema saznanjima našeg lista, riječ je o glasovima 13 poslanika najveće opozicione stranke i poslaniku NDP-a Krsti Jandriću.

Sastav Vijeća naroda RS

Za srpske delegate u Vijeću naroda RS izabrani su Vukota Govedarica (SDS), Ognjen Tadić (DNS), Živko Marjanac (SP), Vojislav Gligić (NDP), Miroslav Lazarević (PDP), Slavko Dunjić (US), te Dragan Ristić i Jasna Lukić iz SNSD-a.

Bošnjački delegati biće Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković i Džemaludin Šabanović, te Igor Bošnjak kao prijedlog poslanika SNSD-a Denisa Šulića. Za delegate u Klubu Hrvata izabrani su Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić iz HDZ-a BiH, Ivo Bošnjak iz HDZ-a 1990, Nada Tešanović iz SNSD-a, Zdenka Gojković iz SP-a i nestranački kandidat Dragana Mikić. U Klubu ostalih u naredne četiri godine sjediće kadrovi SNSD-a Jovana Čarkić i Franc Sošnja, Danijel Puhalić iz DNS-a i Radenko Rikić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović za novog generalnog sekretara NSRS predložio je Nebojšu Zgonjanina iz NDP-a, koji je dobio podršku 62 poslanika i izabran je za novog genseka umjesto dosadašnjeg Marka Aćića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana