СНСД ће тражити увођење доживотне робије

ATV
СНСД ће тражити увођење доживотне робије

Инсистираћемо да казна доживотног затвора буде дио Кривичног законика Републике Српске - најављују из Савеза независних социјалдемократа. По узору на Србију, тражиће да свирепе убице, силоватељи дјеце, као и убице трудница и немоћних особа буду кажњени доживотно - без могућности помиловања.

“Мислимо да тај закон свакако треба бити у складу са Уставом, Конвенцијом о људским правима. Конвенција не спријечава могућност доживотне казне затвора, али оно што треба уважити је да ипак треба да постоји могућност жалбе, ревизије пресуде, смањења казне, укидања пресуде,” каже Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Слично размишљају и у највећој опозиционој странци. Усвајање таквог закона би била добра порука свима који чине тако озбиљне преступе, поручују из СДС-а.

“Свакако да требају да се пооштре казне за одређена кривична дјела, односно за најтежа кривична дјела. Посебно када су учињена према дјеци, немоћним лицима, трудницама. Ми ћемо свакако да подржимо све измјене Кривичног законика које буду ишле у том смјеру,” рекао је Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Министарство правде Републике Српске је помно пратило припреме за промјену кривичног законодавства у Србији. Како кажу, приликом израде нашег Кривичног законика, посебну пажњу су обратили на законе у региону.

“Уз стручна мишљења ћемо и сада радити на овом законском рјешењу, јер је ријеч о озбиљном питању. Водићемо рачуна о усклађености са Европском конвенцијом о људским правима,” рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске. 

Правници кажу да се држава више мора бавити превенцијом, а мање репресијом. Адвокат Милан Петковић сматра да овај закон не може да буде питање дневне политике и политиканства, него ствар детаљне и стручне анализе. 

“У пракси се показало да високо запријећене казне ништа не значе, односно не врши се превенција њима. Држава је та која треба да врши превенцију кривичних дјела, и држава често посеже за једним оваквим измјенама закона, којима се постиже да их јавност лако прихвати - а да су ефекти релативно лоши,” каже Милан Петковић, адвокат. 

Скупштина Србије јуче је усвојила измјене Кривичног законика, у јавности прозваног “Тијанин закон”. Њиме се за тешко убиство, силовање, обљубу над малољетном особом, трудницом и немоћним лицем, уводи казна доживотног затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана