SNSD bi širi blok, SDS i PDP se nećkaju

Željka Domazet
SNSD bi širi blok, SDS i PDP se nećkaju

Banjaluka - Dugo najavljivani sastanak delegacija SNSD-a sa jedne, te opozicionih stranaka, SDS-a i PDP-a, sa druge strane, trebalo bi danas konačno da bude održan u Banjaluci.

Tema sastanka biće mogućnost da SDS i PDP učestvuju u vlasti na nivou BiH. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je da će sastanci na poziv SNSD-a biti održani u prostorijama te političke partije. On je dodao da je SNSD bio maksimalno fleksibilan kada je riječ o utvrđivanju termina sastanka, jer je interes Srpske za ovu političku partiju uvijek na prvom mjestu.

- Želimo da razgovaramo sa ljudima iz SDS-a i PDP-a jer ćemo učiniti sve da nam se ne ponovi situacija iz prethodne četiri godine. Iako mi predstavljamo većinsku volju naroda u Republici Srpskoj, želimo da Srpsku predstavlja što je moguće širi blok da bi ona u naredne četiri godine bila maksimalno snažno zastupljena u okviru BiH - istakao je Kovačević.

Predstavnici SDS-a i PDP uoči sastanka nisu željeli da otkriju sa kojim pozicijama odlaze na razgovore i da li će pristati da postanu dio svesrpskog bloka na nivou BiH. Visoki funkcioner SDS-a Mirko Šarović rekao je da će to biti prvi razgovor.

- Još ne znam šta je na stolu i šta je svrha tog sastanka. Vjerovatno ćemo na početku biti upoznati. Jedino znamo da će biti tema budući Savjet ministara BiH. SDS u ovom trenutku ne iznosi u javnost svoje stavove i saopštiće ih na samom sastanku - rekao je Šarović.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo Darko Babalj izjavio je da će se ova stranka odazvati pozivu SNSD-a, “ali ne pozivu za vlast nego razgovorima i dogovorima da se pokuša naći zajednički imenilac interesa Republike Srpske”.

Babalj je rekao da odazivanje na poziv ne znači da će SDS biti u vlasti.

- Sve ono što je dobro za Republiku Srpsku SDS će podržati. Sve ono što bude protiv Republike Srpske, bez obzira na druge političke partije, nećemo podržati - istakao je Babalj, koji je i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izborni zakon

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da će se ova stranka odazvati pozivu SNSD-a na razgovore koji će biti prilika da se čuje šta SNSD ima da kaže opoziciji, ali i da opozicija kaže šta ona misli.

- Mi ćemo otići na sastanak, imamo šta da kažemo - rekao je Borenović.

Navodeći da tek treba vidjeti šta će biti sadržaj tog sastanka, Borenović je ocijenio da je veoma bitno da opozicija i vlast mogu sjesti u datom momentu i razmijeniti mišljenja.

- Naše politike su jasne. Mi smo ulaskom u Parlament BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske jasno rekli da prioritet političkog djelovanja mora biti da konačno bude donesen izborni zakon koji će omogućiti fer i poštene izbore u ovoj zemlji, kao ključni preduslov da imamo slobodne i demokratske institucije koje će raditi svoj posao profesionalno - rekao je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana