СНСД би шири блок, СДС и ПДП се нећкају

Жељка Домазет
СНСД би шири блок, СДС и ПДП се нећкају

Бањалука - Дуго најављивани састанак делегација СНСД-а са једне, те опозиционих странака, СДС-а и ПДП-а, са друге стране, требало би данас коначно да буде одржан у Бањалуци.

Тема састанка биће могућност да СДС и ПДП учествују у власти на нивоу БиХ. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је да ће састанци на позив СНСД-а бити одржани у просторијама те политичке партије. Он је додао да је СНСД био максимално флексибилан када је ријеч о утврђивању термина састанка, јер је интерес Српске за ову политичку партију увијек на првом мјесту.

- Желимо да разговарамо са људима из СДС-а и ПДП-а јер ћемо учинити све да нам се не понови ситуација из претходне четири године. Иако ми представљамо већинску вољу народа у Републици Српској, желимо да Српску представља што је могуће шири блок да би она у наредне четири године била максимално снажно заступљена у оквиру БиХ - истакао је Ковачевић.

Представници СДС-а и ПДП уочи састанка нису жељели да открију са којим позицијама одлазе на разговоре и да ли ће пристати да постану дио свесрпског блока на нивоу БиХ. Високи функционер СДС-а Мирко Шаровић рекао је да ће то бити први разговор.

- Још не знам шта је на столу и шта је сврха тог састанка. Вјероватно ћемо на почетку бити упознати. Једино знамо да ће бити тема будући Савјет министара БиХ. СДС у овом тренутку не износи у јавност своје ставове и саопштиће их на самом састанку - рекао је Шаровић.

Предсједник Градског одбора СДС-а Источно Сарајево Дарко Бабаљ изјавио је да ће се ова странка одазвати позиву СНСД-а, “али не позиву за власт него разговорима и договорима да се покуша наћи заједнички именилац интереса Републике Српске”.

Бабаљ је рекао да одазивање на позив не значи да ће СДС бити у власти.

- Све оно што је добро за Републику Српску СДС ће подржати. Све оно што буде против Републике Српске, без обзира на друге политичке партије, нећемо подржати - истакао је Бабаљ, који је и посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Изборни закон

 

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да ће се ова странка одазвати позиву СНСД-а на разговоре који ће бити прилика да се чује шта СНСД има да каже опозицији, али и да опозиција каже шта она мисли.

- Ми ћемо отићи на састанак, имамо шта да кажемо - рекао је Бореновић.

Наводећи да тек треба видјети шта ће бити садржај тог састанка, Бореновић је оцијенио да је веома битно да опозиција и власт могу сјести у датом моменту и размијенити мишљења.

- Наше политике су јасне. Ми смо уласком у Парламент БиХ и Народну скупштину Републике Српске јасно рекли да приоритет политичког дјеловања мора бити да коначно буде донесен изборни закон који ће омогућити фер и поштене изборе у овој земљи, као кључни предуслов да имамо слободне и демократске институције које ће радити свој посао професионално - рекао је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана