СКАНДАЛОЗАН ЗАХТЈЕВ: Бошњаци траже да се Харвард одрекне Израела

Дарко Момић
СКАНДАЛОЗАН ЗАХТЈЕВ: Бошњаци траже да се Харвард одрекне Израела

Бањалука - Десетак, како сами себе називају “грађана Републике БиХ различитих занимања, етничких припадности и свјетоназора”, упутило је отворено писмо првом човјеку престижног америчког Универзитета Харвард Лоренсу Бекоу у којем траже да се огради од свог дипломанта Џареда Израела због његових ставова изнесених 12. априла у интервјуу датом “Гласу Српске”.

Група коју предводи “слободни бањалучки новинар и публицист у егзилу у Бостону” Бедрудин Гушић окупљена “око захтјева за повратак у живот Устава Републике БиХ” у писму наводи да је “ужаснута вишегодишњим срамним ангажманом Џареда Израела на страни злочина и оптужених ратних злочинаца из времена агресије на Републику БиХ”.

- Позивамо вас да у име заштите дигнитета ваше високошколске установе и темељних принципа које она треба да његује у едукацији будућих академских грађана, јавно осудите Џареда Израела и оградите се од његових срамних и нечасних радњи и изјава - наведено је у писму.

У писму стоји и да “посљедња у низу нечасних радњи која је прелила чашу јесте његова недавна изјава за новине апартхејдског и фашистичког режима, 'Глас Српске' у којој је негирао пресуђени геноцид у Сребреници”.

Џаред Израел каже за “Глас Српске” да су аутори писма узнемирени зато што указује на лажи захваљујући којима су они слободно владали 25 година и да постају хистерични кад се неко усуди да каже истину.

- Харвард има правило да уколико нека особа учини неку ужасну ствар, онда може његово име избрисати из регистра. Не знам како ће Харвард реаговати, али ја не говорим да су муслимани лоши, говорим да су приче о Србима у ствари лажи. Ја сам пронашао да лажу и то је оно због чега су узнемирени. Те лажи су глупе. Они у интервјуима мијењају ствари и мијењају детаље прича које причају. Како то онда може бити истина - каже Израел.

На ово писмо реаговао је Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина ВРС и предсједник Организационог одбора међународне научне конференције “Сребреница, стварност и манипулације” одржане у Бањалуци 12. и 13. априла на којој је учествовао и Џаред Израел.

- Изненађени смо бруталношћу и пријетњама наводних интелектуалаца којима је засметала научна расправа о догађајима у и око Сребренице, јер се то коси са њиховим намјерама цементирања непотврђених података да се у Сребреници догодио геноцид. Они би као у доба тоталитаристичких режима кажњавали вербални деликт и научним институцијама и истраживачима забранили истраживање догађаја из прошлости - наводи Милутиновић.

Пријетити научним радницима и истраживачима, посебно ауторима попут Џареда Израела због изнесених ставова, наводи даље Милутиновић, није израз интелектуалног односа већ силеџијског понашања појединаца, који би поново да диктирају своју пропаганду свјетским медијима и институцијама. Поред Гушића потписници писма су и директор Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача, предсједник Асоцијације независних интелектуалаца - “Круг 99” из Сарајева Адил Куленовић, као и још седам широј јавности непознатих бошњачких интелектуалаца.

Писмо папи

 

Бедрудин Гушић упутио је отворено писмо и поглавару Римокатоличке цркве папи Фрањи, у којем га позива да не прими у аудијенцију предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Сматрам да је била велика грешка што је раније до вас успио доћи Додиков антипод, такође разбијач БиХ и онај који пресуђене ратне злочинце, као и Додик, третира херојима Драган Човић. Као једна од неколико стотина хиљада жртава оних које Милорад Додик сматра херојима, желим вјеровати да се овога пута нећете упустити у сађење тикава са још једним ђавлем - наводи Гушић на свом блогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана