SDS zauzeo stavove SNSD-a

Darko Momić
SDS zauzeo stavove SNSD-a

Banjaluka - Članovi Glavnog odbora Srpske demokratske stranke na sjednici koja je zakazana za subotu u Istočnom Sarajevu razmotriće platformu SDS-a za razgovore sa drugim strankama nakon opštih izbora 2018. godine, u kojoj su navedeni stavovi potpuno identični onima koje zagovaraju Milorad Dodik i SNSD.

U predloženoj platformi koja je u posjedu “Glasa Srpske” navodi se da će “SDS štititi ustavnu poziciju RS, njen teritorijalni integritet i ustavno-pravni suverenitet zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

- SDS je protiv bilo koje varijante promjene Ustava BiH koja zadire u ustavne nadležnosti RS, te naglašava da je promjena Ustava BiH prihvatljiva samo u dijelu koji se odnosi na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”. SDS potvrđuje da je protiv prenosa nadležnosti i smatra da treba preispitati svrsishodnost svih do sada prenesenih nadležnosti - navodi se u platformi.

Sljedeća stavka u platformi je da SDS smatra neophodnim zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i drugih oblika međunarodne uprave, te da će insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će omogućiti zamjenu stranih sudija domaćim.

- SDS podržava dalje korake BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji uz dalje jačanje RS na tom putu. Kada su u pitanju vojne integracije, SDS ostaje dosljedan stavu da je u najvišem interesu RS i srpskog naroda da slijedi stavove Srbije - navodi se u platformi.

Na kraju, SDS smatra da temeljne reforme pravosudnog sistema i izbornog zakonodavstva moraju biti prioritetna pitanja u narednom četvorogodišnjem periodu.

Politički analitičar Radomir Nešković kaže da se na osnovu platforme SDS-a slobodno može zaključiti da nema prepreka za saradnju SDS-a i SNSD-a na nivou BiH.

- Ne vidim nijedan razlog da ne sarađuju ako su im potpuno identični stavovi, a to bi se moglo pozitivno odraziti i na odnose tih dviju stranaka na nivou RS - kaže kratko Nešković.

I kada je riječ o Republici Srpskoj, stavovi SDS-a se uveliko poklapaju sa javno proklamovanim stavovima i politikama SNSD-a i ostalih stranaka vladajuće koalicije.

- Republici Srpskoj su potrebne ozbiljne reforme i nova ekonomska i poreska politika koja treba za posljedicu da ima povećanje prosječne plate na 1.000 KM. Potrebna je reforma zdravstvenog i penzionog sistema, zatim reforma socijalnog sektora, obrazovnog sistema i javne uprave, kao i restrukturiranje javnih preduzeća - navodi se u platformi.

Srna i RTRS opoziciji

SDS se zalaže za potpunu slobodu medija, pri čemu smatra da je urgentno potrebno osloboditi političkog uticaja Javni servis RTRS i Srpsku novinsku agenciju - Srna, i staviti ih u funkciju objektivnog i nepristrasnog informisanja svih građana.

- SDS smatra da treba promijeniti upravljačku strukturu na RTRS-u i u Srni u kojoj će većinu imati predstavnici opozicije - navodi se u platformi SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana