СДС тражи укидање додатних акциза на гориво

nezavisne.com
СДС тражи укидање додатних акциза на гориво

Сарајево, Бањалука - Клуб посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутиће сутра у парламентарну процедуру приједлоге с циљем укидања додатних акциза на гориво, најавила је Александра Пандуревић, предсједавајућа Клуба те странке.

Како је истакла, приједлог би значио да се укине у децембру изгласано повећање путарина за 15 фенинга плус порез на додану вриједност, што значи да би цијене горива по литру биле смањене за 18 фенинга.

“Очекујемо да нас подрже све колеге које су и прошли пут биле против повећања акциза, али и они који су у међувремену схватили да грађани не могу издржати оволика поскупљења”, рекла је Пандуревићева.

Како је истакла, смањење од пет фенинга, које су прошле седмице договориле ентитетске владе с дистрибутерима, само је козметичко, и тврди да Влада РС ради за интересе појединаца из власти и нафтног картела.

“СДС и Савез за промјене учиниће све што могу да заштите интересе грађана, као што смо их штитили и када смо се борили против тог несрећног повећања акциза, и зато ћемо у име народа поднијети овај приједлог закона”, навела је Пандуревићева.

Душанка Мајкић, чланица Клуба СНСД-а, каже да још није видјела приједлог Пандуревићеве и да ће се о њему Клуб изјаснити највјероватније у сриједу, пред почетак сједнице Представничког дома, али да је скептична да су намјере СДС-а добре.

“На основу свега што знамо како се СДС понаша, мотиви су искључиво популистички. СДС тако пред изборе користи сваку прилику да покуша да поправи свој лоши изборни рејтинг, без обзира на посљедице. То је неодговорно. Зато ћемо изанализирати шта су они то планирали и онда донијети одлуку”, рекла је Мајкићева.

Фехим Шкаљић, посланик СББ-а, каже да су посланици те странке подржали да се усвоји повећање акциза јер их је предлагач увјеравао да неће доћи до знатног поскупљења горива и да ће новац одмах бити усмјерен у изградњу аутопутева.

“Парламент је свјесно гласао да се то усвоји јер смо дубоко свјесни негативних посљедица неградње аутопутева и инфраструктуралне изолације коју би то неминовно изазвало”, рекао је он.

О приједлогу СДС-а данас није могао ништа рећи јер га није видио, али је додао да је између различитих странака на дјелу предизборно позиционирање.

Шкаљић је рекао да ће захтијевати да они који су оперативно задужени да спроводе мјере и усмјеравају новац од акциза одговарају за то како се новац од акциза троши и да ће парламент највјероватније увести механизме контроле и транспарентног праћења сваког фенинга.

“Градња аутопутева мора бити приоритет, али исто тако мора се водити рачуна о томе како се новац користи”, рекао је он.

Пандуревићева је, пак, рекла да су главни мотив за овај приједлог протести грађана, а СНСД је прозвала да врши репресију.

“Свака озбиљна и одговорна власт треба да ради у интересу народа. Власт је та која треба да служи народу, а не обрнуто”, рекла је Пандуревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана