Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС-а: Мектић поткопава повјерење у правосуђе

Жељка Домазет
Ружица Јукић, потпредсједник ВСТС-а: Мектић поткопава повјерење у правосуђе

Толико ометање правосуђа под параваном борбе за поштено правосуђе, као што ради министар безбједности БиХ Драган Мектић, није нигдје забиљежено, а ово са посљедњим спином о вехабијама је прешло сваку границу толеранције и вријеме је да тужилаштво одреди до које мјере се смије узнемиравати јавност поткопавањем повјерења у правосуђе, каже у интервјуу за “Глас Српске” потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић.

Она додаје да је често била на мети Мектићевих напада, али да је у вези с тим питањем донесено већ неколико првостепених пресуда за клевету.

ГЛАС: Како коментаришете те честе Мектићеве нападе на Вас?

ЈУКИЋ: Као упаде у правосуђе, а посљедњи његов упад је био спин са вехабијама и конзулатом Хрватске, када су лажно пријављени да су извршили кривично дјело конзул Иван Бандић, замјеник министра безбједности Мијо Крешић и новинар Мато Ђаковић. Тај предмет је завршен и ниједан доказ није упућивао на њих, нити је неко потврдио причу одлазећег министра, који је начинио велику штету, не само тим особама, него односима двије државе. Након посјете замјеника директора ЦИА све је то нагло нестало као тема из јавности, а министар чак није одржао ни најављену прес конференцију за вријеме те посјете.

ГЛАС: Неке колеге су се обрушиле на Вас зато што сте критиковали мијешање Амбасаде САД у доношење Закона о ВСТС-у. Како то коментаришете и колико је умјесно да се било која амбасада мијеша у доношење закона?

ЈУКИЋ: Ми смо нацрт закона о ВСТС-у прије више од шест мјесеци доставили надлежном министарству и немамо више ништа с тим. Зато ме чуди тај тајни састанак и саопштење да се причало о закону и то са особама које не могу утицати на креирање ни доношење тог закона. Ако страна амбасада сугерише избор неког кандидата, онда знам да то није њихов став, јер они не знају ту особу, него некога домаћег који је лобирао код њих за то и ја се том кандидату противим. Помоћ за постизање што веће ефикасности у правосуђу је добродошла и зна се колико само Европска унија и УСАИД улажу у правосуђе, али то не значи да имају право да се мијешају у именовање носилаца правосудних функција, нити да утичу на поступке пред правосудним институцијама.

ГЛАС: Како коментаришете примједбе да именовање судија и тужилаца није транспарентно? 

ЈУКИЋ: Именовање судија и тужилаца је најтранспарентније што може бити, јер радимо по препорукама стручњака из Европске уније. За разлику од ранијих именовања, ми смо апсолутно отворили своје сједнице за јавност и све је транспарентно. Мене су на ову позицију два пута изабрале колеге судије. Од 14 кандидата из општинских и кантоналних судова, ја сам освојила 240 гласова, други по реду 120, трећи 40, а остали тек понеки глас. Није ме бирала политика, нити било која амбасада, него колеге судије.

ГЛАС: Да ли политика врши утицај на правосуђе БиХ и шта би требало хитно учинити да правосуђе буде и ефикасније и независније?

ЈУКИЋ: Немогуће је одвојити правосуђе од укупне ситуације. Политика одређује и спорт и малтене свако радно мјесто, а да не жели утицати на правосуђе. Ту смо направили помак и то значајан. Али тешко је све то ускладити, јер тамо гдје неком почиње појам ратног злочинца, другима почиње појам хероја. Ми из ВСТС-а се максимално одупиремо политизованим насртајима политике и радимо крајње транспарентно, али разне политике из својих интереса и преко својих медија стварају утисак да је ситуација лошија него што реално јесте.

Ратни злочини

ГЛАС: Упркос позивима Европске комисије да се то уради, ревидирана стратегија за процесуирање предмета ратних злочина још није усвојена. Колико то успорава рјешавање предмета ратних злочина?

ЈУКИЋ: Знатно утиче, а моје мишљење је да је одмах требало пребацити мање сложене предмете на ентитетска правосуђа, јер би до сада сигурно били завршени. Овако су ти предмети остављени да чекају, а многи неће ни доживјети епилог, с обзиром на то да ће умријети неки оптужени или свједоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана