Русија не прихвата пристрасне процјене стања у БиХ

Срна
Русија не прихвата пристрасне процјене стања у БиХ

Руска страна није се придружила коминикеу након састанка одржаног у Сарајеву на нивоу политичких директора земаља чланица Савјета за спровођење мира (ПИК) јер не прихвата тенденциозне процјене ситуације у БиХ, саопштено је вечерас из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

"Принципијелно не дијелимо низ тенденциозних, пристрасних и осврнутих на прошлост процјена ситуације у БиХ наведених у документу. То укључује карактеристике у односу на одржане опште изборе, перспективе и услове за њихову реализацију, те формирања органа власти", наводи се у саопштењу. 

Из руске амбасаде истичу да нису прихватљиве ни поруке које се односе на Предсједништво БиХ јер су на граници непоштовања према овој институцији и у супротности са дејтонским начелима. 

"Међународна заједница треба да се суздржи од туторства и читања настава и лекција и ограничи само на давање стручних препорука. Истичемо приврженост Русије Дејтонском мировном споразуму и његовим темељним начелима суверенитета и територијалног интегритета БиХ, равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима", истиче се у саопштењу. 

Руска Амбасада наглашава да не постоје алтернативе разумијевању и дијалогу, узајамном поштовању народа у БиХ, те компромису и консензусу као основама процеса помирења, јачања мира и стабилности у земљи, социјалног и економског развоја. 

"Институције, након општих избора, треба да буду формиране у складу са утврђеним роковима и обезбијеђена њихова ефикасност, те испоштована воља бирача", наглашава се у саопштењу. 

Руска Амбасада у БиХ истиче да подржава Централну изборну комисију БиХ у професионалном приступу припреми и одржавању гласања, реализацији изборних резултата, додајући да њен рад треба бити независан. 

"Посебну пажњу заслужује потреба уношења измјена у изборно законодавство у складу са постојећим судским одлукама", сматрају у Амбасади Руске Федерације у БиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана