Русија чврсто против пристрасности у БиХ

Жељка Домазет
Русија чврсто против пристрасности у БиХ

Сарајево - Управни одбор Савјета за спровођење мира (ПИК) послије дводневног засједања у Сарајеву издао је коминике у којем се апелује на политичке и институционалне лидере БиХ да окончају формирање парламентарних и извршних органа на свим нивоима без даљег одлагања.

 

 

 

У коминикеу, који није подржала Руска Федерација, лидери су позвани да престану да опструишу спровођење изборних резултата због уских страначких интереса, те да што прије успоставе парламентарне комисије, како би Парламентарна скупштина БиХ могла почети да врши своју законодавну функцију.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је за “Глас Српске” да нису подржали коминике, јер је ријеч о пристрасном и једносмјерном документу.

- Нажалост, документ је пристрастан и једносмјеран, не одражава стварну ситуацију у земљи, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и тражењу компромиса за унутрашња питања. Убијеђени смо да је приоритетан задатак завршетак сувише одуговлаченог процеса формирања Савјета министара БиХ без икаквих вјештачких условљавања - рекао је Иванцов.

Он је истакао да Русија као гарант Општег мировног споразума инсистира на досљедном поштовању уставних темеља којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ који немају алтернативу.

- Сматрамо да су неосновани напади на правосудне органе БиХ. Овим институцијама треба да буду обезбијеђени услови за независан, професионалан и ефикасан рад како би могле да испуњавају своје обавезе без икаквог вањског уплитања и притиска - поручио је Иванцов.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко казао је да је на сједници било ријечи о чињеници да након шест мјесеци од посљедњег засједања ПИК-а још увијек није формирана власт на свим нивоима.

- Странке које чине парламентарну већину на нивоу БиХ још нису ријешиле своје несугласице и именовале нове власти. У недостатку нових извршних власти на нивоу БиХ и ФБиХ, парламенти на тим нивоима такође нису профункционисали, а кашњење у имплементацији изборних резултата спречава спровођење неопходних реформи - рекао је Инцко.

Он је казао да вријеме треба усмјерити на низак степен повјерења у правосуђе.

- Недавна забрињавајућа дешавања наглашавају потребу спровођења суштинских реформи, а у ВСТС-у морају да раде најбољи и најцјењенији у професионалној заједници. Што се тиче Милана Тегелтије, подсјећам да је кривични поступак још увијек у току и у њега се нећу мијешати - рекао је Инцко.

Стаклене собе нема више

На питање како коментарише стаклене или гумене собе о којима је говорила потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић, у које су довођене судије и тужиоци од којих се тражило како да поступају у појединим предметима, Инцко се насмијао и казао да те собе више не постоје.

- Госпођа Јукић прича о ствари које више нема већ шест година. Руски амбасадор је тражио да се уклони стаклена соба и она је уклоњена прије шест година и нема је више - рекао је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана