Руси оптужени за тровање шпијуна у Енглеској повезани са покушајем убиства Ђукановића?

blic.rs
Руси оптужени за тровање шпијуна у Енглеској повезани са покушајем убиства Ђукановића?

Руси оптужени за тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља повезани су са завјером за убиство црногорског премијера Мила Ђукановића, наводи "Дејли телеграф".

Пасоши Александра Петрова и Руслана Боширова, највјероватније лажни, издани су у истој серији као пасош поручника Едуарда Шишмаковог, официра ГРУ оптуженог да је у октобру 2016. организовао атентат на Мила Ђукановића.

Налази сугеришу да су посебни ауторитети издали пасоше припадницима војне обавијештајне службе.

Истраживање новинарске организације "Bellincat" и "The Insider Russian" такође је показало да је Петров много путовао кроз западну Европу прије напада нервним агенсом новичок на Сергеја Скрипаља и његову ćерку Јулију у Солсберију у марту ове године.

Нејасно је да ли га је на том путу пратио Боширов, чије податке о путовању нису добили истражитељи.

Сада се објављено да постоји само 26 бројева пасоша између путног документа Петрова и лажног пасоша за Шишмакова, који је организовао неуспјели државни удар уочи црногорских избора у октобру 2016. године, који му је издат под псеудонимом Едуард Широков.

Пасош за Широкова издат је у августу 2016. године, а посебан орган издао је само 26 таквих пасоша од априла 2016. од када је Петров почео путовања.

Британски медији "Скај њуз" и "Телеграф" објавили су тајно снимљене фотографије на којима се наводно налазе руски обавијештајци Едуард Шишмаков и Владимир Попов у друштву српског држављанина Александра Синђелића, за које се сматра да пружају кључне доказе да су Руси имали план за насилан државни удар који би се завршио атентатом на Мила Ђукановића.

Интерпол је издао потјерницу за Шишмаковим. Покушај државног удара у Црној Гори, током којег је планирано убиство тадашњег премијера Мила Ђукановића, пропао је, само неколико сати прије него што је требало да се деси закључује се у тексту Дејли Телеграфа.

Едуард Шишмаков, кога страни медији означавају као једног од организатора неуспјелог пуча у Црној Гори и официра руске обавијештајне службе ГРУ, радио је и као војно-поморски аташе у Пољској 2014.

Осим њега, за планирање пуча у Црној Гори оптужен је и Рус Владимир Попов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана