Револуционарно: Проклијало сјеме на Мјесецу

Глас Српске
Револуционарно: Проклијало сјеме на Мјесецу

Сјеменке које је кинеска мисија “Чанг'е 4” понијела на Мјесец су проклијале, јавила је Кинеска национална свемирска агенција, а преносе свјетски медији. Ово је први пут да је било каква биолошка материја почела да расте на Мјесецу, те се овај догађај сматра веома значајним кораком у дугорочном истраживању свемира.

Мисија “Чанг'е 4” је прва мисија која је слетјела на тамну страну Мјесеца. Летјелица се на овај део Мјесеца спустила почетком јануара, а на њој су се нашли инструменти за истраживање тла.

Неке биљке до сада већ су узгајане у свемиру, на примјер на Међународној свемирској станици, али никада до сада то није учињено на Земљином природном сателиту.

Кромпир и памук

Способност и искуство узгоја биљака на Мјесецу значајно је за све друге пројекте дугорочних свемирских мисија, као што је путовање на Марс које би трајало око двије и по године, наводи Би-Би-Си.

То би значило да би астронаути могли да користе храну из сопственог узгоја у свемиру, смањујући тиме потребу да се врате на Земљу како би се поново снабдијели намирницама.

Кинески државни медији објавили су у уторак да су из сјеменки памука никле прве биљчице, а службени гласник владајуће Комунистичке странке Кине “Пиплс дејли” објавио је на Твитеру и прве фотографије изданака. Притом је написао како је то “био први биолошки експеримент човечанства на Мјесецу”.

Фред Вотсон, астроном из аустралијске опсерваторије, рекао је за ББЦ да су ово веома “добре вијести”.

“Овај успјех указује на то да можда у будућности неће бити неких непремостивих проблема за астронауте да узгајају у контролисаним условима сопствене усијеве на Мјесецу”, додао је Вотсон.

“Постоји велико занимање за постављање базе на Мјесецу, која би могла да служе као стајалиште приликом летова на Марс, јер је релативно близу Земље”, објаснио је.

Постављање темеља за будућност

Шеф пројекта мини-екосистема у мисији “Чанг'е 4”

Си Генсин рекао је да би нам знање о расту биљака у окружењу с малом гравитацијом омогућило да поставимо темеље за будуће успостављање свемирске базе.

Он је додао и да би на примјер, памук могао да се користи за одјећу, док би кромпир могао да буде извор хране за астронауте, а уљана репица за уље. Лунарна сонда “Чанг'е 4” слетјела је 3. јануара на тамну страну Мјесеца, а ово слијетање је знак све већих амбиција Кине у свемиру. Сонда “Чанг'е 3” је 2013. године постала прва свемирска летелица која је слетјела на Мјесец, послије совјетске сонде “Луна 24” која је то учинила 1976. године.

Кинеска мисија “Чанг'е 4” анализираће тло и мјерити температуре како би дошла до нових сазнања о катаклизмичком судару из којег је настао Мјесец како би открила поријекло воде које има неочекивано много у тлу нашег природног сателита.

Према информацијама Синхуе, кинеске државне новинске агенције, сонда је на Мјесец понијела малу биљку Арабидопсис, за коју се очекује да ће израсти у први цвијет на Мјесецу. У сонди се налазе и воћне мушице и квасци.

Проучаваће и кратер

Модул “Чанг'е-4” проучаваће кратер Вон Карман, који се налази унутар базена Јужни пол - Аиткен, за који се сматра да је настао приликом снажног удара неког другог небеског тијела у површину Мјесеца.

С обзиром на то да је слетјела у кратер Вон Карман, сонда ће моћи да проучава мјесто на којем је велики астероид, пречника већег од 500 километара, ударио у површину Мјесеца и створио базен СПА.

Ударац је био толико јак да је вјероватно пробио спољашњи дио коре Мјесеца, а сонда би могла да прикупи узорке који би могли научницима да дају одговоре и омогуће бољи увид у унутрашњу структуру и историју настанка Земљиног природног сателита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана