Република Српска ће добити нови закон о трговини

ATV
Република Српска ће добити нови закон о трговини

Република Српска добиће нови закон о трговини. То би требао да буде током ове године, најављено је из министарства трговине и туризма. Из Уније удружења послодаваца поручују да би новим законом прије свега требало поједноставити документацију коју воде привредни субјекти у пословању. Посебно се то, кажу, односи на трговачку књигу, али и документацију која се користи у угоститељству.

“Мислим да би требало разговарати и о неким техничким условима који су потребни за обављање одређених дјелатности, мислим да ту треба објаснити неке ствари и поступке да би свакодневно не терену било мање проблема,”каже Саша Тривић, Унија послодаваца Републике Српске.

И у Привредној комори Републике Српске кажу да би нови закон добро дошао. Не изјашњавају се још на чему конкретно треба радити, али увјерени су да закон треба ускладити са постојећим трендовима.

“У складу са свим новим трендовима о трговини да се изради нови закон који би уврстио све те нове трендове који прате трговину. Било би неозбиљно да већ сада излазимо са конкртеним захтјевима, али оно што је сигурно и што ПКРС очекује са добар и позитиван тренд ,који је био и раније, да пословна заједница буде укључена у израду и овог закона, али и свих других подзаконских аката,” рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Вријеме је да се пронађу најефикаснија рјешења за нови закон о трговини кажу и у министарству трговине и туризма. До тога ће се доћи уз сарадњу са свим релевантним странама. Досадашњи закон претрпио је многе измјене и допуне, па је вријеме да се крене у припреме новог. 

“Доста тога је већ урађено, на оставривању ових стартешких циљева, а министво ће наставити у том духу и даље, да ради на остваривању стартешких циљева како бисмо као резултат ових активности добили уређену трговинску дјелатност која је нормирана адекватним законским и подзаконским актима,” каже Драгица Ковач, министар трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Закон о трговини Републике Српске донесен је 2007.године. Посљедње измјене и допуне донесене су прије четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана