Регистрација фирми без нотара била би грешка

nezavisne.com
Регистрација фирми без нотара била би грешка

Бањалука - Нацртом закона о привредним друштвима, који је усвојен на посљедној сједници Народне скупштине Републике Српске, из поступка оснивања и регистрације једноличних друштава с ограниченом одговорношћу “избачени” су нотари, што је супротно ЕУ директивама и праксама у европским земљама, а уколико то остане на снази, Република Српска била би изузетак и у региону.

Циљ измјена ових закона је онлине регистрација предузећа, што је, како истичу многи, похвално и неопходно. Међутим, требало би водити рачуна и о правној сигурности и онемогућити било какве злоупотребе.

“Још једном ћемо размотрити одредбе нацрта тог закона, разговарати с Нотарском комором и у финалу доћи до коначног става. Свакако мислим да је од нацрта до формулисања приједлога закона неопходно разговарати и управо цијенећи европске праксе доћи до коначног рјешења”, рекао је за “Независне” Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Иначе, Нацртом закона о привредним друштвима прецизирано је да се оснивачки акт привредног друштва нотарски обрађује, осим код једночланог друштва с ограниченом одговорношћу (ДОО). Међутим, како кажу нотари, у РС се управо у више од 90 одсто случајева оснивају управо таква једночлана ДОО предузећа, за која, уколико закон остане као у нацрту, неће бити потребно да се нотарски обрађују.

И сами привредници кажу да не би било у реду да се оснивање ДОО одвија мимо некога ко ће гарантовати за валидност исправа неопходних за процес регистрације предузећа.

“Привредна комора Републике Српске залаже се за што лакше и што јефитиније оснивање предузећа и морамо ићи у правцу дигитализације. Међутим, морамо водити рачуна и о правној сигурности. С озбиром на то да је закон усвојен у нацрту, кроз стручну расправу треба доћи до најбољег рјешења”, рекао је за “Независне” Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

У Нотарској комори Републике Српске кажу да је од увођења јединственог информационог система од 15. фебруара 2015. године до фебруара ове године само у Окружном суду у Бањалуци основано 1.775 пословних субјеката, од чега је око 1.500 ДОО. Како кажу, цијена нотарске услуге у поступку оснивања привредних друштава и овјера потписа на исправама најнижа је у региону и износи 5,8 КМ, док је цијена састављања одлуке о оснивању 112 КМ.

“Све нотарске, а посебно нотарски обрађене исправе, имају својство јавне исправе, тако да сви органи власти, као и судови, полазе од претпоставке о тачности података у таквим исправама и као такве оне имају посебну доказну снагу. У супротном, ако би регистрација једночланих ДОО била повјерена трећим лицима, вратили бисмо се на ситуацију од прије 11 година, када смо имали несређену ситуацију у области оснивања привредних друштава и били бисмо изузетак у региону и Европи”, рекла је Слада Ивелић, предсједник Нотарске коморе РС, за “Независне”, додајући да је дигитализација процес који се не може и не треба заобићи код регистрације пословних субјеката, али да би нотари због правне сигурности и јавног интереса требало да остану у том послу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана