Ramić: Razloge neizbora Ivanića treba tražiti u Borenoviću

Srna
Ramić: Razloge neizbora Ivanića treba tražiti u Borenoviću

Sarajevo - Koalicija “Zajedno za BiH” odbacila je optužbe da je glasovima svojih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske presudno uticala na izbor delegata SNSD-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te poručila da razloge što Mladen Ivanić nije izabran u Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću, kojem je “očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića”.

“Sa ili bez glasova četiri poslanika koalicije žZajedno za BiHž, rezultat bi bio isti. SNSD bi dobio četiri delegata, a Mladen Ivanić ne bi prošao ni da smo ga mi podržali. To zna svako ko prati odnose unutar Narodne skupštine Republike Srpske. Da smo glasali kako nam dušebrižnici savjetuju, jedini rezultat bi bio da bi Bošnjaci izgubili mjesto potpredsjednika”, rekao je šef kluba poslanika ove koalicije i potpredsjednik SDA Edin Ramić.

On je rekao da Ivanić svejedno ne bi prošao, te da bi SNSD, koji ima mnogo veću većinu u Narodnoj skupštini Srpske nego u prošlom mandatu, drugačijim rasporedom delegirao ponovo četiri delegata u Dom naroda, a umjesto Senada Bratića u rukovodstvo skupštine bi bio izabran Denis Šulić iz SNSD-a, saopšteno je danas iz SDA.

“Mi smo dakle mogli samo da izaberemo SNSD-ovog potpredsjednika skupštine umjesto SDA-a, a ne znam što bismo to radili”, pojasnio je Ramić. On je rekao da je neistina i obmana da sa četiri delegata SNSD-a dobija mogućnost blokiranja rada Doma naroda, kada je tu mogućnost imao i u prošlom mandatu sa tri delegata, koliko je po Poslovniku dovoljno za blokiranje kvoruma, što je i bio slučaj.

Ramić je ponovio da poslanici koalicije “Zajedno za BiH” i SDA nisu imali presudan glas, te da razloge što Mladen Ivanić nije izabran u Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

“Borenović je brže-bolje potrčao da svali krivicu za Ivanićev neizbor, po principu žuhvatite lopovaž da skrene pažnju sa svoje uloge u ovom procesu. Ključ dešavanja u vezi s Ivanićem je zapravo u njihovom unutarpartijskom obračunu, gdje je Borenoviću očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića i preuzimanje kontrole u partiji. Neka se oni bave svojim obračunima, ali neka nas ne uvlače u to”, poručio je on. Ramić smatra lošim to što su se pojedini politički subjekti iz Federacije “primili na Borenovićev spin”.

Nekoliko stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske optužilo je SDA da je pomogla SNSD-u da ima četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH. Iz SDP-a BiH naveli su da je “SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad parlamentom BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana