Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

Srna
Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

Banjaluka - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH posredstvom svog direktora Envera Halilovića nastoji prenijeti ustavne nadležnosti entiteta u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova na nivo BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo.

Rajčević je upozorio da cijeli sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako se ne ispoštuje rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje ovdašnjih visokoškolskih ustanova da bi bile upisane u državni registar /koji vodi Agencija na nivou BiH/.

On je objasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Rajčević je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Vlade Srpske na kojoj je razmatrana i informacija o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srpskoj, apelovao da se izađe iz situacije u kojoj Halilović cijelu BiH stavlja u poziciju taoca, što je nedopustivo.

“Apelujem da Savjet ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH utiču na Halilovića da se problem prevaziđe kako bismo mogli da idemo dalje u proces reakreditacije svih visokoškolskih ustanova u BiH i kako ne bismo doveli u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH, a što bi dovelo do negativnih posljedica po studente”, rekao je Rajčević.

On je dodao da bi rješenjem ovog problema diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u cijeloj BiH postale međunarodno validne, te bi se nastavilo učešće javnih visokoškolskih ustanova u raznim međunarodnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana