Рајчевић: Неприхватљив пренос надлежности на ниво БиХ

Срна
Рајчевић: Неприхватљив пренос надлежности на ниво БиХ

Бањалука - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ посредством свог директора Енвера Халиловића настоји пренијети уставне надлежности ентитета у области акредитовања високошколских установа на ниво БиХ, што је за Српску неприхватљиво.

Рајчевић је упозорио да цијели систем високог образовања у БиХ може остати парализован ако се не испоштује рок Делегације ЕУ у БиХ да до 31. марта буде извршено реакредитовање овдашњих високошколских установа да би биле уписане у државни регистар /који води Агенција на нивоу БиХ/.

Он је објаснио да процес реакредитације јавних високошколских установа у Српској није ни започет због одбијања Халиловића да разговара.

Рајчевић је, на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Владе Српске на којој је разматрана и информација о процесу акредитације високошколских установа у Српској, апеловао да се изађе из ситуације у којој Халиловић цијелу БиХ ставља у позицију таоца, што је недопустиво.

“Апелујем да Савјет министара и Министарство цивилних послова БиХ утичу на Халиловића да се проблем превазиђе како бисмо могли да идемо даље у процес реакредитације свих високошколских установа у БиХ и како не бисмо довели у питање комплетан систем високог образовања у БиХ, а што би довело до негативних посљедица по студенте”, рекао је Рајчевић.

Он је додао да би рјешењем овог проблема дипломе стечене на високошколским установама у цијелој БиХ постале међународно валидне, те би се наставило учешће јавних високошколских установа у разним међународним пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана