РТРС: Висок ниво пријетњи по Српску од радикалног језгра

Срна
РТРС: Висок ниво пријетњи по Српску од радикалног језгра

Бањалука - Ниво пријетњи по Републику Српску врло је висок кроз снажан процес реисламизације, односно радикализације вјерског дјеловања, те све организованијег дјеловања ветерана такозване Армије БиХ, наводи се у документима тајних служби о безбједносној ситуацији у БиХ који су у посједу РТРС-а.

У документима се напомиње да се на овај начин формира снажно радикално језгро, које се може искористити и за оружано дјеловање према Републици Српској.

Процјењује се да у БиХ има од 7.000 до 10.000 симпатизера селефијског покрета, од којих најмање хиљаду чини тврдокорно језгро, наводи се у документима.

У документима се напомиње да селефијски покрет у БиХ нема јединствену командну и организациону структуру, а симпатизери су подијељени у двије струје - реформистичку са идеологијом такозваног исламског буђења и џихадистичку, окупљену у параџематима.

Припадници прве струје одабрали су пут реформи, образовања и васпитања и против су насилних метода. Школовани су углавном у Саудијској Арабији и дјелују кроз различита удружења финансирана од држава Залива, преноси РТРС.

Исти извор наводи да је из ове струје изопштен Зијад Љакић, који постепено јача и под чијим утицајем су разна удружења.

У оквиру Удружења “Аскер” из Сарајева постоји неколико организација - за обуку борилачких вјештина, за вјерску обуку, те ерсофт клубови. Како је наведено, сви заједно, уз заједничко дјеловање са другим носиоцима пријетњи, могу да буду велика пријетња за безбједност.

“Џихадистичке струје подијељене су на сљедбенике жИсламске државеж и Ал каиде, а главни центар радикалног дјеловања у БиХ су џемати у Сарајеву”, наводи се у документима.

У документима се упозорава да највећу пријетњу представља џемат у Пофалићима, који се настао распадом џемата Бријешће и уједињењем са џематом Бућа Поток.

“Из њега је регистрован велики број добровољаца за рат у Сирији, међу којима и лидер бошњачких добровољаца у жИсламској државиж Бајро Икановић, који је и погинуо”, наводи се у докуметима.

Значајну пријетњу, како је наведено, представљају и браћа Хоџић из Доњих Вранојевића, код Живиница, који су у августу прошле године протјерани из Њемачке.

“Они су успоставили контакте са структурама међународног тероризма у државама ЕУ, које слиједе идеологију Ал каиде. Поред њих, пријетњу представљају и ветеранска удружења такозване Армије БиХ, са својим све већим политичким ангажманом и вишим нивоом организованости”, наводи се у документима.

Фокус је усмјерен на оптужбе према Републици Српској, преноси РТРС.

Исти извор навои да јача ниво организованости Савеза удружења Патриотска лига, а у смислу војног организовања предњачи Удружење “Црни лабудови”, на чијем је челу Авдо Субашић. Носилац војног организовања је Зејд Дукменић, који у удружењу обавља функцију предсједника суда части.

Ове организације, како је наведено, блиско сарађују са политичким и вјерским структурама у БиХ, прије свега са СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана