Пуљић: И у БиХ је било злостављања дјеце

Срна
Пуљић: И у БиХ је било злостављања дјеце

Ватикан - Кардинал Винко Пуљић налази се у Ватикану гдје учествује на самиту о превенцији свештениког сексуалног злостављања дјеце гдје се окупило око 190 високих представника Католичке Цркве из свих дијелова свијета.

На упит новинарке Н1 да ли се о овој проблематици разговарало у БиХ, да ли је било злостављања, кардинал Пуљић је казао:

"У БиХ је, нажалост, било, али хвала Богу, врло мало. Храбро смо се суочили чим смо уочили, све смо ствари упутили на Конгрегацију за вјере која је за то надлежна"...

Зашто то није упућено правосуђу БиХ - питање је на које је Пуљић одговорио:

"Наше правосуђе још није такве нарави, закони су доста недефинирани. Када добијемо одговор од Свете Конгрегације, видјећемо шта ћемо даље направити", истакао је додавши да чека одговор Конгрегације.

Он се у Ватикану налази на позив папе Фрање, који је позвао све предсједнике Бискупских конференција у свијету Скуп о превенцији свештеничког сексуалног злостављања дјеце.

"Свети отац нас је храбро позвао да се суочимо са тим злим стварима у цркви, које треба храбро уочити, признати и чистити", изјавио је Пуљић.

"Наш приступ је да сваку ствар назовемо правим именом. Црква је прва и једина која храбро приступа тим стварима, злоупораби дјеце. Прво морамо да приступимо како радити са жртвама, како радити са онима који су злочин направили и како створити превенцију да се такве ствари што мање дешавају", изјавио је Пуљић Нини Кленак у Ватикану.

Он је казао да треба почети од одгоја у породици.

"Да се формирају дјеца интегрирана у особности, онда питања Сјеменишта, како формирати зреле особе, а онда како створити заједништво свећенско с бискупима, да будемо храбри суочити се са изазовима на нашем путу", рекао је Пуљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана