Промјене у америчком Конгресу неће битно утицати на БиХ

nezavisne.com
Промјене у америчком Конгресу неће битно утицати на БиХ

Вашингтон, Бањалука - Преузимање већине од стране Демократске странке у америчком Доњем дому Конгреса може довести до мањих промјена политике САД према БиХ, сматрају аналитичари.

Како нам је истакло неколико саговорника који добро познају америчку политику, суштинских промјена неће бити с обзиром на то да су и републиканске и демократске администрације стајале уз Дејтонски споразум. Оваква формулација нашла се и овог пута приликом представљања извјештаја високог представника Валентина Инцка, када је амерички представник у УН-у рекао да САД "подржавају територијални интегритет БиХ с два ентитета и три конститутивна народа", што је суштина Дејтонског споразума.

Оно по чему се, како нам објашњавају, републиканске и демократске администрације разликују су микроактивности. Тако, на примјер, републиканске администрације нешто више пажње поклањају питањима одбране, безбједности и борбе против насилног екстремизма, док су демократске администрације склоније програмима људских и грађанских права и више се фокусирају на питања у области владавине права.

"То не значи да се републиканске администрације не баве питањима попут борбе против организованог криминала и корупције, као што се може видјети на примјеру Балкана и БиХ", каже један од наших саговорника.

Такође, они указују на чињеницу да се по избору амбасадора у БиХ може видјети да се ради о каријерним дипломатама које долазе из веома сличног миљеа, и да администрација Доналда Трампа нема неке посебне политике кад је у питању БиХ.

И Сеад Нумановић, новинар "Дневног аваза" и познавалац америчке спољне политике, каже да је за актуелну америчку вањску политику западни Балкан релативно периферна тема.

"Овај регион има значаја само у контролираном сукобу Вашингтона и Москве. У њему, САД желе одвојити Србију од Русије и осигурати да Македонија заврши свој пут трансформације уласком у НАТО и почетком преговора о чланству у ЕУ", каже он.

У наредном периоду, како истиче, могуће је да БиХ постане актуелнија само ако сама по себи дође на балкански дневни ред Вашингтона и Брисела, али ће у догледно вријеме остати у запећку јер, како истиче, још нису ријешени проблеми у вези са Косовом и именом Македоније.

"БиХ је за званичнике САД, као и ЕУ, једна досадна, комплицирана земља, препуна политичара који не држе до дате ријечи и немају никаквих манира", истакао је он.

Додаје да ће преузимањем Представничког дома Конгреса демократе преузети и предсједавање Спољнополитичким одбором Доњег дома Парламента САД.

"Водиће га човјек посебно близак косовским политичарима. Балкан, па и БиХ као приљепак, у тој ситуацији може и хоће постати 'проминентнија тема' него до сада. Али, велике промјене не очекујем. 'Нова' администрација у Стејт департменту иде утабаном стазом, што смо могли видјети и из свједочења будућег амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона пред Вањскополитичким одбором Сената САД", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана